Internet

NASA predstavila novi web sajt

Američka nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, slavi 50 godina rada i, uz svoje oficijelne web stranice, upravo je pokrenula novu lokaciju koja ima za cilj da prikupi ogromnu količinu fotografija i drugih medija na adresi NASAimages.org

U prvoj fazi ovog projekta – koji će, kako se planira, ukupno trajati pet godina! – postavili smo 140 hiljada fotografija i video zapisa.” Izjavljuje Debbie Rivera, voditeljka NASA-ine ekipe koja je pokrenula ovaj odličan novi web sajt. Stranica je postavljena u saradnji sa neprofitnom organizacijom Internet Archive koja prikuplja i distribuira kopije web stranica, živih muzičkih snimaka, knjiga koje su u javnom vlasništvu, kao i mnogih drugih digitalnih tvorevina.

NASA je već ranije postavljala na Internet velik broj fotografija i video snimaka, ali su one razbacane na posebnim web stranicama pojedinih delova te agencije – Svemirskog centra Kennedy, Jet Propulsion Laboratory i drugih. Za one kojima nije poznata organizacija NASA-e, bio je pravi izazov da pronađu fotografije Saturnovih prstenova ili snimku čovekovih prvih koraka na Mesecu.

“Prednost toga da  se sve skupe na jednom mestu je bolja iskoristivost za korisnike, ali i za samu NASA-u. Svi su na jednom mestu i lako ih je pretražiti.” Nove fotografije i video snimci planiraju da se postavljaju kako budu pristizali iz raznih misija, dok će se istovremeno postavljati stariji materijali iz arhiva, datirajući sve od najranijih dana svemirskih letova i istraživanja.

Materijali koji su do sada postavljeni lako su pretraživi i to pomoću nekoliko raznih pretražnih pomagala. Debbie Rivera kaže da, kad nađete nešto zanimljivo, to možete podeliti i sa svojim poznanicima. “Osim što možete poslati slike drugima, možete ih i ugraditi u vlastite stranice ili tekstove. Dakle, već sada ima puno toga što korisnici nalaze zabavnim i zanimljivim.” Astronauti, planeti, svemirske letelice, zvezde i još mnogo štošta drugo može se naći na web stranici NASAimages.org.

0 thoughts on “NASA predstavila novi web sajt

Leave a Reply