Internet

Nastavak kampanje o zaštiti dece i mladih na internetu

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić prisustvovala je u petak u Jabuci jubilarnoj 200. prezentaciji kojom je kampanja o zaštiti dece i mladih na internetu “Klikni bezbedno” zvanično nastavljena i u novoj školskoj godini.
Učenici OŠ “Goce Delčev“ u Jabuci prvi su osnovci koji su ove školske godine imali priliku da se bliže informišu o osnovnim pravilima bezbednog ponašanja na internetu.

Matić je učenicima poručila da je jako važno da znaju da ono što jednom postave na internet zauvek ostaje na toj mreži i da je dostupno svima koji žele to da pogledaju.

Gradonačelnik Pančeva Vesna Martinović izrazila je zahvalnost Jasni Matić na tome što se odazvala pozivu gradske uprave Pančeva, i podsetila na to da je uprava tog grada pokrenula inicijativu za prevenciju, pre svega, vršnjačkog nasilja.

Ovo je samo jedan od planiranih koraka kojim želimo da suzbijemo svaki pokušaj nasilja među decom i na tome moramo stalno da radimo, navela je Martinović.

Tokom prošle školske godine na ovakvim prezentacijama 20.000 osnovaca steklo je neophodna znanja o tome kako da bezbedno koriste internet za zabavu i učenje.

Pored nastavka kampanje, 24. septembra ponovo će biti pokrenut i edukativni nagradni kviz koji đaci mogu da reše na internet straniciwww.kliknibezbedno.rs.

Pobednici će biti birani svake nedelje, a škola koja pobedi dobija lap-top i projektor koji posle može da se koristi u nastavi, ali i za vannastavne aktivnosti.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je za svoje aktivnosti dobilo podršku Evropske unije i Međunarodne unije za telekomunikacije, a Srbija je dobila pravo i priliku da konkuriše projektom za otvaranje Centra za sigurniji internet (Safer Internet Center) koji bi većim delom bio finansiran iz budžeta Programa EU.

Centar bi pre svega imao za zadatak da podigne svest dece, roditelja i nastavnika o bezbednom korišćenju interneta, kao i mogućnost pružanja osnovnih informacija o načinima na koji građani mogu da prijave nelegalan i štetan sadržaj, kao i štetno ponašanje, sa posebnim osvrtom na zlostavljanje dece.

Takođe, zadatak ovog centra bio bi i da promoviše pravila dobrog ponašanja na internetu.

Sajt www.kliknibezbedno.rs sadrži brojne edukativne brošure i prezentacije kako za decu, tako i za nastavnike i roditelje.

U kategoriji „materijali“ roditelji mogu preuzeti interaktivnu prezentaciju „Mala onlajn škola za roditelje“ pomoću koje se mogu bliže informisati o tome kako da lakše prate aktivnosti svoje dece na internetu, ali i da im ponude pravi savet.

Kroz organizovanu edukaciju za nastavnike, ali i opštom informativnom kampanjom, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo ukazuje na značaj pravilnog i bezbednog korišćenja interneta.

Leave a Reply