E-servisi · Internet

Nastavak kampanje za poboljšanje bezbednosti dece na internetu

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić najavila je danas da će to ministarstvo i ove godine sprovoditi kampanju “Klikni bezbedno” kako bi što više dece koja koriste internet bilo zaštićeno od potencijalnih opasnosti ovakvog načina komuniciranja.

Matić je na konferenciji na novinare, održanoj povodom Dana bezbednosti dece na internetu, podsetila na to da je ova kampanja prošle godine počela uz podršku kompanije “Telekom Srbija”, i dodala da su joj se ove godine pridružili i mobilni operateri “Telenor” i “Vip mobile”.

Ona je navela da će u okviru ove akcije od 1. marta krenuti organizovane edukacije za profesore, psihologe i pedagoge i savete roditelja u školama u Srbiji, a u planu je i opšta informativna kampanja putem medija.

Deca o internetu znaju mnogo više od svojih roditelja i nastavnika i zbog toga je neophodno da se oni obuče i saznaju šta se sve može naći na internetu i šta je to što deca treba, odnosno ne treba nikad da urade da bi se zaštitila, istakla je Matić.

Prema njenim rečima, važno je i da se sa decom razgovara o opasnostima koje im prete na internetu i upozoriti ih da lične informacije nikada ne stavljaju na raspolaganje nepoznatima.

Matić je navela podatak da u Srbiji više od 30 odsto građana koristi internet, i dodala da će uz podršku mobilnih operatora kampanja obuhvatiti i slanje poruka korisnicima mobilnih telefona.

Ona je istakla da će kampanja obuhvatiti i slanje informativnih letaka uz telefonske račune sa porukama koje se formulišu posebno za decu, posebno za roditelje, da bi bile prijemčive za obe grupe.

Generalni direktor “Telekoma” Srbija Branko Radujko podsetio je na to da je prošle godine pokrenuta akcija uvođenja besplatnog interneta u škole širom Srbije, i naglasio da je upravo zato važno imati svest o značaju nadzora nad pristupom dece raznim sadržajima.

Radujko je ukazao na to da je ta kompanija inicirala nabavku nove tehnologije za svoje ADSL korisnike koja će omogućiti roditeljima da zaštite decu od pristupa neadekvatnim sadržajima.

Prema njegovim rečima, roditelji će imati mogućnost da definišu veb-adrese ili ključne reči koje mogu da blokiraju pristup veb-stranama na kojima se detektuje neka od tih reči.

Dan bezbednosti dece na internetu ustanovljen je 2004. godine na inicijativu Evropske unije, koja promoviše bezbednu upotrebu interneta i mobilnih telefona kod dece i mladih.

Od tada se svakog februara kroz seriju aktivnosti u celom svetu ukazuje na značaj zaštite dece na internetu, a ovogodišnji slogan globalne kampanje je “Razmisli pre nego što postaviš’‘.

Leave a Reply