tesla-eng
Internet

Nastavak projekta “Teslina vizija Interneta”

Multimedijalni projekat “Teslina vizija Interneta”, nakon izložbe u Galeriji “O3one”, i iskazane pažnje posetilaca i medija u Srbiji, okruženju i dijaspori, nastavlja svoj planirani tok širenja aktivnosti.

Najpre je u Galeriji Opštine Vračar, od 26. jula do 9. avgusta, otvorena multimedijalna izložba “Tesla 3 u 1”. koja se sastoji iz tri celine: Teslina vizija Interneta, Tesla u Beogradu 1892. i Teslin transformator.

U međuvremenu je kreirana i engleska i latinična verzija infografika na sajtu www.teslinavizijainterneta.rs, tako da i internet publika širom Sveta može da sazna kako je Nikola Tesla u svom projektu “Svetski sistem” iz 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Ideja projekta je da pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku Interneta dostupno – bilo putem računara, bilo preko mobilnog telefona.

Nastavak Projekta je predviđen za jesen, kada će biti održavane tribine, okrugli stolovi, projekcije filmova o Tesli, 3D prezentacije Teslinih laboratorija i druge aktivnosti. Biće prikazano kako je čovečanstvo još početkom prošlog veka moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija, samo da su investitori smeli i hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske ideje. Nikola Tesla je znao kako i energija i informacija mogu zajedno da se prenesu na daljinu, i to bežično i besplatno, svuda i za svakoga. Upravo ovo drugo – besplatna energija za sve, verovatno ga je i osujetilo u tim planovima, jer je to bila opasnost da se ugroze postojeći monopoli na izvore energije.

Projekat “Teslina vizija Interneta” nastao je u saradnji Registra nacionalnog internet domena Srbije, Galerije “O3one” i Muzeja Nikole Tesle, a autor je Lazar Bošković (www.lazarboskovic.rs), a dizajn je delo Dušana Vojnova, iz Orange studija.

2 thoughts on “Nastavak projekta “Teslina vizija Interneta”

 1. Aca

  Овде је неко гадно побркао лончиће – надам се без задњих намера.

  Бежични пренос информација је само успутна појава онога што је Никола Тесла радио. Примаран је био бежични пренос енергије али не тако малецке као што ми радимо. Ово је просто смешно: Поредити бежичну комуникацију са Теслиним бежичним преносом енергије. То је као да поредите дечији камион који превози песак са огромним рударским камионом носивости 200 тона. Ово је просто банализовање идеје Николе Тесле.

  Бесплатан није био пренос енергије. То никако не може да буде бесплатно јер неки уређај мора да је пошаље и прими. И тај уређај ће се кад тад покварити, а поправка кошта.

  Бесплатна је енергија Сунца а њу је Никола Тесла хтео да искористи. Е то већ нећемо доживети.

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Saglasan sam sa Acom, kao i sa drugom N. L. koji u svom komentaru na ovu temu izmedju ostalog pise:

  “Sto se primena Teslinih razmisljanja/otkrica navedenih na prvom “link”-u tice,
  i pored izvesne “nategnutosti argumentacije”, moze se reci da stvari mogu i tako stoje. “Mogu i tako” – u smislu da je, ipak, toliko specificnog/strucnog posla bilo potrebno uloziti u data ostvarenje recenih razmisljanja, da te i takve poslove to kvalifikuje za ostvarenja sama po sebi. (Nije lako ideje pretociti u dela, neke je nemoguce).”

  P. S. – O radio-prenosu energije koji pominje Aca, videti npr. URSI-ev dokument:
  http://www.ursi.org/files/WhitePapers/WPSPS-ReportMin.pdf

Leave a Reply