Internet

Nastavlja se akcija veće bezbednosti dece na Internetu

Sto dvadeset (120) učenika iz šest pobedničkih osnovnih škola iz Aranđelovca, Kikinde, Pečenjevca, Smederevske Palanke, Lapova i Batočine, koji su pokazali najviše znanja na Internet kvizu sajta www.kliknibezbedno.rs danas su sa ministarkom za telekomunikacije i informaciono društvo Jasnom Matić posetili Muzej Nikole Tesle u Beogradu i toranj na Avali.

U toku prošle školske godine Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je proglasilo pobedničke škole Internet kviza objavljenog na sajtu www.kliknibezbedno.rs. Portal kliknibezbedno.rs omogućava osnovcima da na zabavan i edukativan način uče kako da se postave u raznim situacijama koje im se mogu desiti na Internetu. Sve škole koje su pobedile u kvizu su dobile lap top i projektor, a Internet im je ranije obezbeđen u akciji edukacij@ koju je sprovodila kompanija Telekom Srbija.

U današnjoj poseti Beogradu, u pratnji direktora škola i nastavnika, 120 učenika pobedničkih škola je tokom svog letnjeg raspusta posetilo Muzej Nikole Tesle, a otvorenim autobusima su razgledali Beograd i posetili Avalski toranj. Među pobedničkim školama su učenici OŠ Sveti Sava iz Kikinde, OŠ Sveti Sava iz Pečenjevaca, Svetolik Ranković iz Aranđelovca, OŠ Heroj Ivan Muker iz Smederevske Palanke, OŠ Sveti Sava iz Batočine o OŠ Svetozar Marković iz Lapova.

Povodom posete šampiona kviza „Klikni bezbedno“ Beogradu, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić je izjavila: „Organizovanje kviza na sajtu www.kliknibezbedno.rs. je motivisalo i pobudilo izuzetno interesovanje među učenicima da se informišu o svojoj i bezbednosti svojih vršnjaka. Svakako ćemo nastaviti sa ovom akcijom i u budućnosti.“ Učenici su, kako je rekla, rešavali Internet kviz i pokazali da znaju i da umeju da prepoznaju potencijalno opasne situacije na Internetu. Istovremeno, pokazali su da znaju šta je to što smeju da rade, a šta je to što nikada ne smeju da rade dok pretražuju virtuelni svet.

“Nekada su roditelji deci pričali da se paze „čike u parku“ koji se čudno ponaša ili im nudi slatkiše, ali danas ne znaju kakav savet da daju deci koja svakodnevno stupaju u komunikaciju sa nepoznatim ljudima u „čet“ sobama ili socijalnim mrežama. Mi ne želimo ovom kampanjom da zaplašimo naše sugrađane, već naprotiv, da ih podstaknemo da što više koriste sve vidove novih tehnologija, ali da razgovaraju sa svojom decom o tome kako provode vreme na Internetu”, istakla je ministarka Jasna Matić.

„Svakodnevno nam se stvara prilika da se pokrene pitanje zaštite dece na Internetu i prilika da pokažemo spremnost da preuzmemo odgovornost koju imamo prema najmlađim generacijama. Kako je Internet sve prisutniji i neizbežan za svakodnevnu komunikaciju, dešavaju se stvari koje našoj deci mogu da naškode. Da bi to sprečili, moramo da naučimo kako da im pokažemo da ga pravilno koriste. Ono što je važno da naučimo decu jeste da se na Internetu ponašaju isto kao u stvarnom svetu “, rekla je ministarka Jasna Matić.

Značaj zaštite dece na Internetu prepoznali su i drugi resori Vlade Republike Srbije kako MUP Srbije i posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal tako i Ministarstvoza ljudska i manjinska prava.

Podsetimo da je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo proglasilo 2009. godinom zaštite dece na Interentu i da se sa tom aktivnosti nastavilo i ove godine, pa je organizovano preko 200 tribina po celoj Srbiji. Na tribinama su deca, roditelji i nastavnici imali priliku da se upoznaju sa dobrim i lošim stranama Interneta, kao i da postave sva pitanja na ovu temu. Sajt www.kliknibezbedno.rs je građanima Srbije dostupan od početka kampanje i na njemu se mogu pronaći edukativno zabavni sadržaji za decu i roditelje vezani za bezbednost dece u virtuelnom okruženju.

Osnovni cilj obeležavanja godine bezbednijeg interneta u Evropi i u Srbiji je edukacija dece, njihovih roditelja i nastavnika u cilju sprečavanja zloupotrebe dece u virtuelnom okruženju. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo u saradnji sa kompanijama Telekom Srbija, Telenor i Vip mobile-om žele da skrenu pažnju celokupne javnosti na sve više prisutan problem nebezbednih i neprikladnih sadržaja kojima su deca i mladi izloženi na Internetu.

Leave a Reply