Internet

Nedoumice oko rezervisanih naziva .СРБ domena

Registar nacionalnog internet domena Srbije je tokom vikenda poslao obaveštenje postojećim korisnicima .RS domena o tome koji nazivi .СРБ domena su rezervisani za njih. Pošto je skoro 40% korisnika .RS domena praktikovalo da koristi strane reči ili skraćenice u svojim nazivima domena, pojavio se problem kako da se takvi nazivi “prevedu” u ćirilicu, a o primenjenim pravilima korisnici nisu dovoljno obavešteni.

Postavlja se pitanje zašto nije predviđeno da nazivi .RS domena napisani na stranim jezicima dobiju adekvatne .СРБ domene onako kako se te reči izgovaraju. Jednostavno, nije bilo moguće zalaženje u smisao i značenje pojedinih naziva domena iz prostog razloga što nije moguće pouzdano utvrditi na kom jeziku i šta je registrant domena želeo da kaže izabranim nazivom domena. Ista kombinacija slova se različito čita na različitim jezicima, postoje i skraćenice od početnih slova ili nastale na neki drugi način, a koriste se i kombinacije sa brojevima u nazivu koje samo na engleskom imaju smisao.

Zato se za nazive .RS domena koji u sebi sadrže znakove “q”, “w”, “y” i “x” rezervišu nazivi .СРБ domena po posebnim pravilima, sa kombinacijama ćiriličkih slova “љћњ”, “љћш”, “шћљ” i “шћњ”, koja onemogućavaju dupliranje naziva. U ovom slučaju postojaće veliki broj rezervisanih naziva domena na ćirilici koji nemaju semantički smisao, ali to je neminovno. Ukoliko tako određeni .СРБ domen ne odgovara korisniku, na raspolaganju ima tri mogućnosti:
1. Da u periodu prava preče registracije .СРБ domena registruje neki drugi .RS domen na osnovu kojeg bi odmah mogao da obezbedi željeni naziv .СРБ domena.
2. Da u roku od tri meseca nakon isteka perioda prava preče registracije izabere i registruje neki drugi slobodni .СРБ domen, i dalje po povlašćenoj ceni.
3. Da u periodu slobodne registracije .СРБ domena registruje samo odgovarajući naziv na ćirilici.

Na primer, za domen “happyface.rs” biće sistemski ponuđen ćirilički naziv “хаппшћљфаце.срб”, “хаппшћљфаче.срб” i “хаппшћљфаће.срб”. Korisnik domena ima mogućnost da prihvati jedan od tih besmislenih naziva ili da odmah registruje “hepifejs.rs” i na osnovu njega dobije pravo da registruje “хепифејс.срб”. Može i da sačeka period slobodne registracije .СРБ domena i samostalno registruje “хепифејс.срб”, ako bude još uvek slobodan. Ako to uradi u roku od tri meseca nakon isteka perioda prava preče registracije, dobiće ga po povlašćenoj ceni, uz svoj postojeći domen “happyface.rs”.

Takođe, mnogi nazivi .RS domena su zbog ograničenja engleskog alfabeta i ASCII skupa latiničkih znakova (bez domaćih slova “ć”, “č”, “š”, “ž” i “đ”), morali da budu ispisani “ošišanom latinicom” (samo slovima “c”, “s”, “dj” i “dz”), a postoji i problem pisanja kombinacija slova “lj” i “nj”. Za sve ovakve slučajeve se rezerviše spisak svih mogućih transliterovanih naziva .СРБ domena, od kojih korisnici mogu da izaberu samo jedan od ponuđenih. Na primer, za domen “cesljanje.rs” ponuđene su moguće varijante naziva u .СРБ domenu – чешљање, ћешљање, чесљанје, ћеслјање, itd. Iako je najčešće samo jedan od ponuđenih naziva logičan, registrant sam bira koji je taj koji mu odgovara. Svi ponuđeni nazivi ostaju rezervisani do kraja perioda prava preče registracije, a potom postaju dostupni za slobodnu registraciju.

Detaljne informacije o .СРБ domenima nalaze se na sajtu њњњ.срб.

Leave a Reply