Internet

Nema cenzure Interneta u Rusiji

Internet-sajtovi će biti registrovani kao mediji isključivo dobrovoljno, – saopštio je šef komiteta Državne dume za informativnu politiku i vezu Sergej Železnjak. Ta izjava nije slučajna: danas se aktivno razgovara o eventualnom uvođenju državne cenzure u Runetu.

Formalni povod je bila činjenica što je u februaru ove godine Državna duma usvojila u prvom čitanju nacrt zakona, koji dozvoljava sajtovima da postaju mediji. U toj inače bezazljenoj činjenici zaštitnici ljudskih prava su uvideli nameru države da kontroliše internet-prostor. U proleće ove godine posle masovnih kiber-napada na popularni blogerski komjuniti Lajvdžornal i sajt Nove gazete tema kontrole mreže od strane države pretvorila se u glavnu pravno zaštitnu tendenciju.

I to, pri tome što ni o kakvom rebrendingu sajta u medijima nije bila reč od samog početka. Osim toga se nacrt zakona još dorađuje. U to se može ubediti na sajtu komiteta Dume za informativnu politiku i vezu. Parlamentraci unose tamo amandmane otvoreno i javno da bi ukinuli zabrinutost povodom skrivenih opasnosti.

Za razliku od zaštitnika ljudskih prava poznati delatnici Runeta ne nalaze u nacrtu ništa opasno po slobodu govora. Registrovanje elektronskih resursa kao medija će im pružiti više mogućnosti da se pozivaju na različite izvore i novinarske materijale i prave pri tome sopstveni rerajting, – rekao je Glasu Rusije ruski AjTi-ekspert i medijamenadžer Mihail Zonenašvili. Prema njegovom mišlenju, dobrovoljna odluka sajtova da postanu mediji je pozitivna tendencija, a razgovori o cenzuri u Runetu su, takođe prema njegovom mišlenju, mit.

Svaki put se svi naprežu u očekivanju da će Internet biti kontrolisan, ali je to nemoguće. Čak kineska šema, mislim, u Rusiji skoro nije realna jer je kod nas aktivno stanovništvo, koje će naći izvrsne načine da bi izbeglo kontrolu.

Zato da bi se Internet učinio neslobodnim, vlastima je potrebno da ulože ogromne napore, utroše velika sredstva, a glavno – sve je to apsolutno besmisleno i praktično nemoguće, – uveren je ekspert. (GR)

One thought on “Nema cenzure Interneta u Rusiji

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    De jure, nema cenzure internet informacija, de fakto, ima filtriranja intermet informacija. Nije sija, nego vrat.

Leave a Reply