Internet

Nemačka upozorava Google

Nemačka vlada je saopštila kompaniji “Google” – najvećoj svetskoj kompaniji u oblasti pretraživanja interneta – kao i drugim kompanijama koje nude korisnicima mape na internetu, da dobrovoljno usvoje pravila iz oblasti zaštite privatnih podataka koji mogu postati dostupni javnosti preko objavljenih mapa tj. snimaka gradskih ulica.

Nemački ministar unutrašnjih poslova, Tomas de Mizier je rekao, posle sastanka sa grupom direktora internet kompanija u Berlinu u ponedeljak, da je na kompanijama da dobrovoljno usvoje pomenute propise do decembra, i da će u protivnom nemačka vlada usvojiti zakon kojim će zaštititi korisnike internet usluga.

Ovaj vladin zvaničnik je upozorio internet kompanije na problem zaštite privatnosti prilikom prikazivanja mapa na internetu, zbog velike zabrinutosti koja vlada u Nemačkoj povodom Guglovih planova da objavi slike dvadeset nemačkih gradova na svom programu “Stritvju” (Streetview).

Osetljivo pitanje zaštite privatnosti

Gugl nudi ovaj program svojim korisnicima od 2007. godine a oni tim putem mogu da vide snimke ulica mnogih svetskih gradova, snimane iz persepktive prolaznika.

Javnost je širom sveta zabrinuta, od samog lansiranja ove vrste usluge na internetu, zbog mogućnosti da snimcima bude nerušena privatnost slučajih prolaznika u vreme snimanja pojedinih ulica.

Pitanje zaštite privatnih podataka je vrlo osetljivo u Nemačkoj zbog zloupotreba privatnosti tokom istorije, u nacističkoj Nemačkoj i u vreme komunističke vlade u Istočnoj Nemačkoj.  (BBC)

Leave a Reply