Internet

Nemačka: uskoro naplata indeksiranja novinskih web sajtova?

Nemačka vlada je u sredu utvrdila predlog zakona da bi se na internetu bolje zaštitila intelektualna svojina novinskih izdavača tako što bi portali za pretragu interneta bili primorani da im plaćaju proviziju.

Tekst koji je utvrdio Saveta ministara garantuje novinskim izdavačima “fer učešće” u profitu pretraživača i “agregatora vesti” koji sadržaj prikupljaju radi indeksiranja.

Predlog zakona kritičari su nazvali Lex Google jer uglavnom cilja na američkog i svetskog giganta u toj oblasti, na Google News.

Takav propis su tražili glavni nemački izdavači Axel Springer i Bertelsmann.

Za sada nisu iznete pojedinosti predvidjenog mehanizma kompenzacije medija čije proizvode koriste sajtovi pretraživača.

Medjutim, poznato je da se predvidja da pojedinci, autori blogova, preduzeća i udruženja mogu da i dalje slobodno citiraju novinske informacije i prenose linkove.

2 thoughts on “Nemačka: uskoro naplata indeksiranja novinskih web sajtova?

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Evo stao o medjunarodnom regulisanju i upravljanju Internetom misli Neli Krus, digitalna komesarka ili sefica u EU: http://www.zdnet.com/no-need-for-un-to-take-over-internet-says-eu-digital-chief-kroes-7000003145/. Ako nema potrebe da UN preko Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU) preuzme Internet, onda valjda nema potrebe da to ucini ni nemacka vlada ni bilo koja vlada druge drzave, osim vljada vlade SAD.

    Bilo kakve odluke se donesu na Svetskoj konferenciji o medjunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12) u Dubaiu krajem ove godine, cini se da ce se Internet u bliskoj buducnosti pretvoriti u “klasicnu”, globalnu elektronsku komunikacionu mrezu (sa komutacijom paketa) za prenos kako novinskih tako i audio i audio-vizuelnih mediskih sadrzaja (po rasporedu ili na zahtev). Naravno, uz proporcionalnu podelu prihoda od nalate pretplata za pruzanje medijskih (informacionih) usluga, s jedne strane, i elektronskih komunikacionih usluga, s druge. Koodinator ove podele ostace verovatno tzv. viseakterska grupa na celu sa Internet drustvom (ISOC).

  2. Aca

    Само ће то и да остане. Када забране размену свега и свачега преко интернета и народ престане да га користи због шпијунирања неких према свима, остаће само глупе вести од којих су бар пола нетачне.

Leave a Reply