Internet

Nemačka želi bolju regulaciju Interneta

U Nemačkoj zabrinutost zbog tržišnog uticaja Google-a je pomešana sa strahovima zbog američkog prisluškivanja građana.

Nemački ministar privrede i zamenik savezne kancelarke, Sigmar Gabriel upozorio je za vreme rasprave s predsednikom Google-a Ericom Schmidtom da bi Google mogao da potkopa demokratska prava i ugrozi konkurenciju, dodajući kako postoji potreba strože zakonske regulacije interneta.

“Divim se Google-u, kao što se divim i inženjeru koji je napravio automobil, ali ipak se zalažem za tržišna pravila”, izjavio je socijaldemokrata Gabriel.

google

Digitalnoj sferi treba više pravila, rekao je Gabriel, najavivši da će Nemačka uskoro poslati odgovarajući zahtev novoj Evropskoj komisiji.

Gabriel je u maju predložio da se kompanije poput Googl-a podele u manje delove u slučaju da zloupotrebljavaju svoje tržišne položaje.

Schmidt mu je pak odgovorio da je tržišna moć Google-a precenjena i da kritičari treba da imaju na umu i Google-ove američke konkurente Facebook ili Amazon.

“Google nije jedina stranica kojom se ljudi koriste”, rekao je Schmidt.

Google, kompanija sa sedištem u Kaliforniji, zauzima više od 80 posto evropskog tržišta internet pretraživača i više od 90 posto u Nemačkoj.

Leave a Reply