Internet

Nemačka želi „nacionalni Internet“

Nemcima je dosta špijuniranja američkih tajnih službi. Veliki provajderi poput Telekoma zagovaraju (ne)moguće. Osim kodiranja mejlova, predlaže se I uvođenje tzv. “nacionalnog interneta”. Brisel negoduje.

Nemački telekom (Deutsche Telekom) planira da zaštiti elektronsku poštu korisnika od radoznalih očiju stranih tajnih službi. Oni zato predlažu da se razmena podataka između korisnika, barem u Nemačkoj sprovodi isključivo preko servera na domaćem terenu. Stručnjaci sumnjaju u uspeh te ideje.

yabrana-internet

„Nacionalno preusmeravanje“ – novi je slogan nemačkog Telekoma. Nakon afere sa špijuniranjem američke službe NSA, Dojče telekom pokušava da povrati poverenje javnosti inicijativom da se internet-saobraćaj zadrži unutar granica Nemačke. „Prema ovoj ideji, podaci koji se na Internetu kreću od pošiljaoca do primaoca u Nemačkoj, ne bi se slali preko drugih zemalja, što se sada često dešava“, pojasnio je portparol Telekoma Filip Blank za DW.

Inicijativom je obuhvaćena elektronska pošta, ali i sveukupan protok informacija na Internetu. Time bi se zaobišle magistrale podataka i čvorišta u inostranstvu, za koje se sumnja da su pod prismotrom. Dojče telekom dozvoljava mogućnost da se ta oblast kasnije proširi i uključi zemlje šengen-zone.

Internet nadilazi države

Stručnjaci su skeptični, i smatraju da je taj plan teško sprovesti. Struktura Interneta nalaže da podaci traže najbrži i najeftiniji put kroz globalnu mrežu. Glavni urednik IT časopisa „iX“ Jirgen Zeger kaže da je moguće zadržati razmenu mejlova unutar nemačkih granica. Ipak, za tako nešto morao bi da se žrtvuje princip, prema kojem se podaci šalju najlakšim putem, a bile bi neophodne i dodatne investicije u mrežnu infrastrukturu, odnosno – korišćenje Interneta moglo bi da postane skuplje.

Bilo bi još teže da se u nemačkim okvirima zadrži kompletan internet-saobraćaj (između nemačkih korisnika). Ključni serveri se uglavnom nalaze u Sjedinjenim Državama, kaže Zeger. Da bi se uspostavio „nacionalni Internet“ potrebna je „veoma komplikovana i skupa infrastruktura, poput one u Saudijskoj Arabiji i Iranu“.

Elektronska pošta nikad nije bezbedna

Da li će „nacionalni Internet“ zaista doprineti bezbednosti? Zeger podseća da „potpuno kontrolisani, nacionalni Internet znači i da će morati da se zna ko šalje podatke, kakvi su to podaci i gde se šalju. U tom slučaju, stvara se platforma nadzora iza kojeg stoji država.“ Dakle, čak i ako bi se sprečilo špijuniranje stranih službi, nemačke bi ipak bile u poziciji da čitaju mejlove.

Dojče telekom predlaže i da se mejlovi kodiraju. Ta firma se nedavno konsultovala sa drugim internet-provajderima, kako poboljšati sigurnost razmene mejlova. Ipak, ni to neće biti dovoljno da se uvod u elektronsku poštu potpuno zabrani. Naime, na putu od pošiljaoca do primaoca postoje tačke gde se kodiranje prekida, da bi se poruke skenirale, i ustanovilo da li prenose viruse.

Pritisak na političare

Za Jirgena Zegera iz časopisa „iX“ inicijative Telekoma „pomalo liče na predstavu za javnost“. Ipak, on kaže da je dobro što se u javnosti raspravlja o poverljivosti podataka. Portparol Telekoma, Blank smatra da su političari na potezu: „Nevezano za naš predlog o sistemu za nacionalno preusmeravanje, mi verujemo da je za nemačke korisnike važno da se usvoji nekakav sporazum o zaštiti podataka na evropskom nivou.“ O takvom sporazumu se već dugo govori, a on bi mogao bi da uvede zakonska pravila i za strane firme koje nude usluge u Evropi.

Evropska komesarka Nejli Krus nije impresionirana predlogom Telekoma. Ona smatra da je „nacionalni Internet“ greška, prenosi časopis „Špigel“. Ona smatra se ne može osvajati globalno tržište, ako se podaci zatvore unutar nacionalnih granica.

One thought on “Nemačka želi „nacionalni Internet“

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Posle neuspeha Svetske konferencije o medjunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12) u Dubaiu, dalja reforma svetskog telekominikacionog sistema, olicenog prvenstveno u Internetu, ostaje neizvesna. Konsenzus da se Pravilnik o medjunarodnim telekomunikacijama korektno azurira kako bi odrazavao izmenjenu sliku informacionoih i komunikacionih tehnoologija u 21. veku, nije postignut. SAD koje su u svom interesu pre 20-tak godina razvlastile Medjunarodnu uniju za telekomunikacije da bi na mala vrata uvele Internet, bez ikakve regulacije, kao svoje vlasnistvo, nisu ni ovaj put dozvolile da se u novom Pravilniku pomene naziv ove medjunarodne mreze. Formalni razlog za nepotpisivanje zavrsnih akata ove svetske konferencije od strane glavnog aktera – SAD, jeste pominjanje “netrazenih masovnih elektronskih komunikacija”. A izraz “elektronska komunikacija”, nije cak ni definisan u ovim finalnim aktima. Sve u svemu svet je postao nepredvidljiv, pa cak i neuracunjiv!

    U predlogu Ruske federacije za rad WCIT-12 (http://files.wcitleaks.org/public/S12-WCIT12-C-0027!R1!MSW-E.pdf) data je definicija termina “nacionalni segment Interneta”. Interesantno je da sada, pre Rusije, Nemacka, koja takodje nije potpisala zavrsna akta WCIT-12, zeli “nacionalni Internet”.

    P. S. 1 – Izraz “elektronska komunikacija” upotrebljava se bez definicije i u regulatornom okviru za elektronske komunikacije u Evropskoj uniji i u nazivu i tekstu domaceg Zakona o elektronskim komunikacijama. Medjutim, u nazivu resornog Ministarstva unutrasnje i spoljne trgovine i telekomunikacija upotrebljava se izraz “telekomunikacija”. Da li elektronska komunikacija ima isto znacenje kao i telekomunikacija, ostaje otvoreno pitanje.

    P. S. 2 – U gornjem tekstu napisao sam da izraz “elektronska komunikacija” nije cak ni definisan u Finalnim aktima ove svetske konferencije (na engleskom i francuskom jeziku). Posle naknadnih proveravanja, utvrdio sam da se u Finalnim aktima na ruskom jeziku upotrebljava izraz “elektronsko saopstenje”. Posto se elektronska komunikacija u domacoj tehnickoj literaturi pojednostavljeno shvata kao prenos (elektronskeog) saopstenja ili informacije, to se onda i odredbe clana 5B Finalnih akata ustvari odnose na “netrazena masovna elektronska saopstenja” (tzv. “spem”), a ne na “netrazene masovne elektronske komunikacije”.

Leave a Reply