Internet

Nemačke spec-službe kreirale “Državni trojanac” za internu špijunažu

Zahuhtava se skandal oko korišćenja kompjuterskog programa od strane nemačkih vlasti koji omogućava da se vrši sajber-špijunaža bilo kog korisnika. Za sada se o pitanju debatuje na lokalnom nivou, između ostalog u fedralnoj provinciji Baden-Virtemberg, kao i u Bavarskoj.

Ipak nemački kancelar Angela Merkel već je naredila da se izvrši provera na federalnom nivou snagama specijalne komisije Bundestaga. Očigledno svoju reč će reći i Resor za zaštitu ustava koji se smatra svemogućim.

Saopštenja o pronalaženju špijunskog kompjuterskog programa nisu slučajno proizvela u Nemačkoj efekat bombe. Jer niej reč o tradicionalnom virusu niti o hakerskom napadu na internet-resurse pojedinog resora. Program koji su razradile nemačke specijalne službe Državni trojanac može ne samo da prodre u kompjuter bilo kog korisnika Interneta, već i da manipuliše njegovim bazama podataka, arhivima, računima, elektronskom prepiskom, da daunlojduje u kompjuter kompromitirajuće informacije, uključuje režime audio i video snimanja, skenira monitor i da šalje sve dobijene podatke u Centar. Jasno je da se slična praksa, blago govoreći, ne slaže u punoj meri sa ustavnim garancijama prava i sloboda građana.

Uzgred, o Centru. Za sada nema tačnih podataka kuda upravo i u koje svrhe su išle sakupljene informacije. Prvi udar su na sebe primile policijske službe Bavarske i Baden-Virtemberga. Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim herman već je priznao korišćenje datog programa, ali ne vidi u tome kršenje zakona. Ipak nemačka internet javnost smatra da se niti od Državnog trojanca pružaju na sam vrh, moguće ne samo Nemačke, već i SAD. Jer jedna od internet-adresa koja kontroliše delatnost trojanca špijuna registrovana je u SAD.

A američke specijalne službe, počev od poznatih događaja 2001. godine, stekle su veliko iskustvo sakupljanja kompromitujućih podataka protivpravnim sredstvima. Na taj način postoje osnove da se govori o formiranju globalnog sistema kontrole čovečanstva od strane vodećih svetskih faktora. Kao i o krizi sistema zaštite prava i sloboda građana, koji se svih poslednjih godina gradio u Evropi, podvukla je u intervjuu za radio Glas Rusije ekspert MGIMO MIP RF Jelena Ponomarjova.

Svaki sistem preživljava u svom razvoju tri osnovne faze – uspostavljanje, procvat i stagnaciju. Stagnacija obično prolazi kroz kritičnu tačku – momenat izbora. I dalje situacija može da krene ili u stranu raspada, ili u stranu preobražaja. Danas se međunarodna zajednica suočila sa problemom ovakvog izbora: između neophodnosti da zaštiti tradicionalne vrednosti, osnovna ljudska prava – i dopustovosti njihovog razaranja pod spolja dobronamernim izgovorima. Jedan od takvih izgovora tradicionalno je suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu. Ipak često predlagane mere nanose društvu mnogo više štete od delovanja samih ekstremista.

Teško je ignorisati još jednu indikativnu okolnost. U martu Hrišćansko-demokratski savez Angele Merkel koji je upravljao 58 godina upravo federalnom provincijom Baden-Virtemberg, izgubio je lokalne izbore. To je zaoštrilo situaciju u stranci i pokrenulo diskusije povodom prevremenog raspuštanja parlamenta. U nastaloj sitauciji skandal oko kiber-špijunaže može da bude element krupne političke igre koju vode i vlasti i opozicija. Špijunaža onih koi misle drugačije sasvim bi mogla da bude inicirana od strane federalnih vlasti. Ali i za opoziciju skandal je došao kao kec na jedanaest

One thought on “Nemačke spec-službe kreirale “Državni trojanac” za internu špijunažu

Leave a Reply