Internet · Provajderi

Nemci preuzeli 34,4 miliona muzičkih numera sa Interneta

Potražnja za muzikom na internetu nikada nije bila veća nego danas. Nemci su sa interneta u toku 2007. godine preuzeli pesme i muzičke albume u vrednosti od 60 miliona evra, objavio je juče Savez za visoku tehnologiju BITKOM. “Ovaj tržišni sektor doživljava pravi bum”, kaže predsednik BITKOM-a, prof. dr Avgust Vilhelm Šer. “Mnogima se sviđa mogućnost da udobno sedeći za računarom biraju muziku koju žele”. Ponuda će biti sve raznovrsnija.

Ovaj segment muzičke industrije beleži veliki plus i kada je prodaja u pitanju. Broj preuzetih muzičkih fajlova popeo se na 34,4 miliona pojedinačnih pesama i albuma u prošloj godini i za jednu trećinu nadmašio rezultat iz 2006. godine – 25,9 miliona.

Digitalno muzičko tržište ovaj uspeh duguje pre svega kupcima muškog pola. Žene su uplatile tek svaki treći evro (36 odsto) pomenute sume. Slika je daleko jasnija kada je reč o starosnoj strukturi. Porast usu najviše doprineli pre svega mladi ljubitelji muzike. Polovina prihoda (49 odsto) u ovom sektoru ostvarena je zahvaljujući mlađima od 30 godina.
(www.pressestand.com)

Leave a Reply