E-servisi · Internet

Nemci sve više kupuju online

Podaci govore da je onlajn kupovina postaje sve omiljenija u Nemačkoj, pa je tako čak 41% Nemaca naručilo robu ili usluge preko interneta u 2007. godini. Poređenja radi, 2006. bilo ih je oko 38 odsto, a godinu dana ranije 32%. Među 27 država u Evropskoj Uniji Nemačka zauzima 4. mesto po broju obavljenih onlajn kupovina. Velika Britanija je sa 44% na vrhu liste. Slede je Danska i Holandija sa po 43%. Radi se o podacima, koje je Nacionalni savez za informatiku, telekomunikaciju i nove medije (BITKOM) objavio danas u Berlinu.

Nasuprot tome stanovnici južne i istočne Evrope retko kupuju preko interneta. U Španiji i Portugaliji zabeleženo je 13%, odnosno 6% onlajn kupaca, u Poljskoj i Estoniji 11, odnosno 6%, a u Rumuniji i Bugarskoj samo 2%.

Postoji jasna veza između vrste internet konekcije i spremnosti da se kupuje onlajn: u grupi ispitanika sa brzim internetom broj onih koji su spremni za onlajn kupovinu u Nemačkoj dostiže 57%.

Rezultati analize rasprostranjenosti onlajn kupovine u pojedinim zemljama Evropske Unije baziraju se na podacima evropske statističke službe Eurostat. U onlaj kupce se ubrajaju oni koji su u tri meseca koja prethode istraživanju naručili robu ili uslugu preko interneta. U obzir su uzete osobe od 16 do 74 godine.

Leave a Reply