Internet

Neonacistička literatura na Amazonu

American Jewish Committe podneo je u Nemačkoj krivičnu prijavu protiv najveće internet prodavnice Amazon.de zbog navodne širenja nacionalne mržnje, a razlog za podizanjeopružnice je desnoekstremna literatura koja se tamo nudi

Na svojim stranicama web trgovina Amazon nudi i literaturu sa desno-radikalnim sadržajima; pre svega onu koja širi mržnju prema Jevrejima, umanjuje tragediju holokausta te veliča doba Trećeg rajha u Nemačkoj.

AJC (American Jewish Committe) je tokom ovog meseca na stranicama Amazona, navodno pronašao više od 50 dela koji u svom sadržaju šire nacionalnu mržnju. Vlasnici, odnosno, prodavci, su po pravilu privatna lica koje na ovoj internet prodavnici takođe mogu da plasiraju i svoje knjige, ali pomenutu literaturu prodaje i sam Amazon.

Literatura koja negira postojanje i događaje u koncentracionim logorima još uvek pleni pažnju mnogih. „Neprihvatljivo je da se ovde bez ikakvih problema mogu kupiti knjige koje se inače mogu dobiti samo u trgovinama desno radikalne scene i to naravno ilegalno“, kaže Deidre Berger, direktorka berlinske kancelarije AJC-a, dodajući da ovaj Odbor zato „od Amazon-a traži da što hitnije ukloni sve ilegalne knjige iz svog kataloga“.

Od navednih knjiga na Amazonu se naime može naći i neonacističko delo „Mitovi o Auschwitzu“, Wilhelma Stäglicha kao i čitav niz knjiga sličnih autora: Ericha Glagaua, Paula Rassiniera, Henneckea Kardela kao i Uwea Walendya. Osim toga, Amazon je još u junu ove godine bio izložen oštrim kritikama zbog prodaje knjiga izdavačke kće „Deutsche Stimme“, koju finansira Neonacistička stranka Nemačke / NPD.

Leave a Reply