Internet

Neophodan dijalog o upravljanju Internetom

Poslednjih nekoliko dana, veliku pažnju svetske internet zajednice privukle su dve vesti, jedna koja se odnosi na odluku francuske regulatorne agencije za medije, koja je zabranila pominjanje društvenih mreža Facebook i Twitter u svim medijima, osim ukoliko nisu teme novinskih izveštaja, i druga vest, prema kojoj će novi ruski Zakon o medijima sadržati i odredbe po kojima će redakcije internet izdanja snositi odgovornost za ekstremističke komentare svojih čitalaca.

Obe vesti pokazale su koliko je važan dijalog o upravljanju Internetom, što je bila i tema konferencije „Evropski dijalog o upravljanju Internetom“ – EuroDIG 2011 (www.eurodig.rs), koja je održana 30. i 31. maja u Beogradu. Na ovom skupu jedna od glavnih diskusija vodila se o granici između prava na slobodu govora i govora mržnje na Internetu i razmenu mišljenja oko toga gde se završava demokratsko pravo da se Internet koristi za saopštavanje ličnih stavova i gde počinje vređanje i ugrožavanje tuđih prava. Pokazalo se da među evropskim zemljama postoje razlike po ovom pitanju, ali da su mnogo manje nego na globalnom nivou.

Dijalog o upravljanju Internetom pokrenut je i na konferenciji „Dan internet domena Srbije“ – DIDS 2011 (www.dids.rs), kojom je obeležena treća godišnjica od početka registracije domena „.rs“. Konferenciju je organizovao Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a održana je u martu u Beogradu. U posebnom bloku konferencije DIDS 2011, održana je panel diskusija sa temom: Ko upravlja Internetom? Učesnici su diskutovali o uticaju države, kompanija i korisnika u upravljanju Internetom, kao i o zakonskoj regulativi vezanoj za korišćenje Interneta. Pokrenute su i teme o nelegalnom sadržaju na Internetu, od kršenja autorskih prava do postavljanja pornografskog sadržaja i politički nepodobnog sadržaja.

RNIDS planira da dijalog o upravljanju Internetom nastavi nizom susreta u svojim prostorijama, u Domu internet domena Srbije. Prvi skup te vrste biće okrugli sto na temu „Čiji je moj internet domen?“, 14. juna, koji organizuju RNIDS i Privredna komora Srbije.

One thought on “Neophodan dijalog o upravljanju Internetom

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Nije vise potreban dijalog o upravljanju Internetom, vec je neophodno konacno donei nov Pravilnik o (internet i drugim) medjunarodnim telekomunikacija Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU), u saradnji sa Internet drustvom (ISOC), Nacionalnom agencijom za telekomunikacije i informacije (NTIA), Federalnom komisijom za komunikacije (FCC) i ostalim nadleznim telima SAD. Poceti sa kakvom-takvom regulacijom internet-komunikacija kako na medjunarodnom tako i na nacionalnom nivou. Koncipirati, konacno, mreze sledece generacije (NGNs). Saciniti i objaviti stvaran racun.

Leave a Reply