Net patrola logo
Internet

Net patrola – sajt za prijavu štetnog i nelegalnog sadržaja na internetu

Centar za bezbedni internet pustio je u rad sajt koji se nalazi na adresi www.netpatrola.rs na kojem građani, na veoma jednostavan način, mogu da prijave sve sadržaje koje pronađu na internetu, a za koje smatraju da su štetni, sadrže govor mržnje ili seksualno iskorišćavaju decu.

Suočeni sa sve većim prisustvom digitalnog nasilja, a istraživanje pokazuju da sa njim bili suočeno više od 60 odsto osnovaca i srednjoškolaca, ukazala se potreba za stvaranjem servisa kao što je Net patrola. Slični servis već dugi niz godina funkcionišu u mnogim zemljama.

Net patrola logo

Net patrola je onlajn mehanizam putem kojeg svako bezbedno i anonimno može da prijavi nezakonit i/ili štetan sadržaj na internetu.

Mogu se prijaviti sve vrste materijala koji se mogu pronaći na internetu (fotografije, animacije, slike, video i tekstualne materijale), a koji sadrže prizore seksualne zloupotrebe i nasilja nad decom, govor mržnje.

Net patrolom upravlja Centar za bezbedni internet koji je formirao Fond B92, u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i uz podršku Telenor fondacije.

Leave a Reply