Društvene mreže · Internet

Nova Facebook prevara vezana za video norveškog masakra

Pojedinci željni brze i nelegalne zarade uvek najviše profitiraju na osećajima, tako da nova prevara na Facebooku nije ništa novo. Radi se o linkovima na Facebooku koji bi trebali voditi na video snimke bombaškog napada u Oslu koji je prethodio masakru na Utoyi. Link na navodni video nazvan [Video] OSLO Security Camera Captures Blast širi se nesmanjenom brzinom po zidovima korisnika Facebooka, tvrdeći da se radi o snimkama nadzornih kamera koje prikazuju trenutak detonacije.

Sophos security ispitao je link i prema njihovim nalazima, on vodi na stranicu sa lažnim YouTube playerom koja se nalazi na stranici vrlo sličnoj Facebooku. Prvo se treba ispuniti anketa i kratki IQ test, a da bi dobili rezultate trebate upisati broj mobilnog telefona. Naravno, onda počnu da stižu dodatna pitanja četiri puta nedeljno, a svako košta dva dolara.

Korisnicima Facebooka ovakve prevare nisu strane, jer se još uvek može naći neiskusnih korisnika koji su aktivirali lažnu aplikaciju za pokretanje video poziva, ali ipak nisu ostali bez novaca na ovaj način, što je sa novom prevarom gotovo sigurno.

Leave a Reply