Internet

Nova Internet prevara

U ponedeljak je otkriće sigurnosnog propusta prisilio New York Times na ukidanje online reklama koje direktno na web lokaciju ovog poznatog medija postavljaju sami oglašivači.

Radilo se o propustu koji je omogućio napadačima da preko vikenda zamene legitimnu reklamu sa reklamom koja prikazuje lažno upozorenje o tome kako je korisnički računar zaraženvirusom sve sa namerom prodaje lažnog sigurnosnog programa.

Diane McNulty, portparolka New York Timesa, tvrdi da je počinitelj prvih nedelju dana reklamirao, kako se tada činilo, legitiman proizvod koji je tokom vikenda zamenjen sa porukom upozorenja o zaraženom korisničkom računaru. Posetiocima koji su kliknuli na reklamu prikazano je obaveštenje o lažnom skeniranju računara uz informaciju o zaraženosti samog računara.

Takođe, korisnicima se nudila instalacija izmišljene sigurnosne aplikacije koja zapravo predstavlja program koji korisnike nagovara na kupovinu lažnog antivirusnog softvera. Trend Micro, proizvođač antivirusnih rešenja, tvrdi da je oglas bio na serveru Hetzner AG koji je već od pre poznat po hostovanju mnogo malicioznih web lokacija. Više o ovom incidentu na stranici magazina Wired.

Leave a Reply