Internet

Nova “oluja” na Wikileaks-u

Posle objavljivanja poverljivih američkih diplomatskih depeša, internet sajt Vikiliks je na putu da ponovo uskovitla javnost. Vikiliks je u ponedeljak, zvanično pred novinarima i TV kamerama, došao u posed dva CD-a sa “podacima o oko dve hiljade imućnih osoba koje svoj novac možda kriju na of šor računima kako bi izbegle plaćanje poreza”. Izvor ovih odataka je nekadašnji sluđžbenik jedne privatne švajcarske banke koji je svojevremeno vodio bančine operacije u jednom od najpoznatijih svetskih poreskih skrovišta, Kajmanskim ostrvima.

Neoporezovani luksuz

Kajmanska ostrva, britanska prekomorska teritorija u zapadnom delu Karipskog mora, južno od Kube. Ostrva, tri ih je ukupno, poznata su po peščanim plažama i luksuznim hotelima ali i po onome što nemaju… porezima. Kajmansku ostrva su do pre koju godinu važila i za peti po snazi bankarski centar na planeti i sedište su, ponekad i fitkivno, hiljada kompanija i firmi. Čaj je svojevremeno Barak Obama u jednom govoru pomenuo da je na jednoj adresi na Kajmansim ostrvima registrovano više od dvaneest hiljada firmi.

Sve postaje daleko jasnije ako se zna da je ova karipska država jedno od najpoznatijih svetskih of šor poreskih utočišta za one koji bi da u državama u kojima žive i rade, ako je ikako moguće, ne plate porez.

Imena i računi nekih od njih, pojedinaca i kompanija, danas su, zapisani na dva CD-a dospeli u ruke sajta Vikiliks i njegovog osnivača Džuliejna Asanža.

Podatke o imenima i računima, po nekim najavama, skoro dve hiljade poslovnih ljudi, ličnosti iz sveta umetnosti i najmanje četrdeset političara kao i niza kompanija i hedž fondova, Vikiliksu je dostavio Rudolf Elmer.

Osam godina uvida u transakcije

Pre nego što je postao insajder, Elmer je na Kajmanskim osrvima osam godina radio kao šef operacija privatne švajcarske banke Julius Baer specijalizovane za brigu o parama jako bogatih klijenata.

Elmer je, na konferenciji za novinare održanoj u Londonu, najavio da on lično neće obelodaniti ni jedno ime ali da ga brine korišćenje of šor računa kao sredstva za utaju poreza.

“Želim da omogućim javnosti da sazna ono šta ja znam i kako ovaj sistem funkcioniše jer se njime nanosi šteta našem društvu. Šteta se nanosi tako što se na druge tačke prenosi novac finansijskih institucija, multinacionalnih konglomerata i izuzetno bogatih ljudi. Taj novac se skriva u of šor centre ili tehnički preciznije stavlja pod tajnu jurisdikciju. To je novac koji je danas neophodan našem društvu kako bismo ga obrazovali, kako bismo pomogli ljudima koji se muče da prežive”, rekao je Elmer novinarima u ponedeljak.

Provera podataka pre objavljivanja

Šta će Vikiliks uraditi sa dobijenim informacijama obznaio je lično Džulijan Asanž.

“Ove informacije ćemo tretirati i kao sve druge informacije koje nam dođu u ruke. A to znači da ćemo, kada budemo analizirali podatke i pod uslovom da su validne kao i sve drugo što primamo, te podatke u potpunosti obelodaniti. Objavljivanje bi moglo da usledi za nekoliko nedelja a možda i za par meseci”, objasnio je Asanž.

Poznate su tvrdnje da se podaci o kojima je reč odnose na razdoblje od 1990. do 2009. godine i da se po svemu sudeći , tiču najmanje tri finansijske institucije, uključujui i banku Julius Baer.

Neke od podataka su Elmeru, kako je danas sam u više navrata ponovio, dostavili drugi insajderi.

Julius Baer je Elmera otpustila 2002. godine kada je uočila da poverljive informacije iz tog dela sveta cure u javnost.

Nakon što je 2007. godine obavestio američke vlasti, Rudolf Elmer je stupio u kontakt sa Vikiliksom i to je zapravo bio prvi veliki prodor oovg internet sajta u svet obelodanjivanja osetljivih informacija.

U nekoliko zemalja su zbog toga protiv bančinih klijenata podignute optužnice za utaju poreza. Elmer je tvrdio da klijenti, uz puno znanje visokih bančinih službenika, izbegavaju da plaćaju porez.

Podaci neprijatni po Švajcarsku

Elmera, upravo zbog krešnja zakona o tajnosti bakarskih računa, u sredu čeka suđenje u Švajcarskoj. Stav nekadašnjeg poslodavca Rudolfa Elmera, banke Julius Baer je, kaže novinar ekonomske redakcije BBC-ija Tio Leget, predočen još ranije.

“Oni kategorično negiraju bilo kakve nagoveštaje da su bogatim klijentima pomagali da izbegnu ili zaobiđu plaćanje poreza. U banci kažu da je Elemr jednostavno ogorčeni bivši službenik čiji je cilj da u očima javnosti diskredituje banku i njene klijente. Stav banke je, dakle, više nego jasan. Očito je međutim da će dovođenje nepromenjljivih švajcarskih propisa o tajnosti bankarskih računa u centar pažnje biti prilično neugodno za ovu zemlju koja je odavno pod priličnim pritiskom Sjedinjenih država i drugih zemalja da ublaži postojeće zakone o tajnosti bankarskih računa i pomogne drugim državam da stanu na put utaji poreza”, ističe u svom izveštaju novinar ekonomske redakcije BBC-ija Teo Leget. (BBC)

One thought on “Nova “oluja” na Wikileaks-u

Leave a Reply