fiber-optic
Internet

Nova rusko-kineska međudržavna fiber optička mreža

Krajem februara bili smo svedoci početka izgradnje nove rusko-kineske međudržavne fiber optičke linije, pored dve postojeće. Ona će povezivati Blagoveščensk u (Amurska oblast, ruski Daleki Istok) sa kineskim gradom Heihe. Ipak, kapacitet protoka novog kabla biće maksimalno iskorišćen tek za dve ili tri godine, posle čega će biti potrebna nova infrastruktura, ubeđen je analitičar agencije „Investkafe“ Ilja Račenkov.

Memorandum za izgradnju ove linije potpisan je u oktobru 2009. na četvrtom rusko-kineskom poslovnom skupu u Pekingu. Projekat predviđa izgradnju jedne daleko brže fiksne mreže, a prvu ove vrste sagradile su 2004. jedna ruska i jedna mongolska kompanija. Treći kabl povezivaće mreže ruskog telekomunikaconog giganta „Rostelekom“ i kineskog „Telekoma“, što će uvećati kapacitet na toj liniji i znatno pospešiti pouzdanost prenosa podataka.

Tranzitni saobraćaj između Evrope i Azije trenutno predstavlja vrlo primamljiv segment tržišta telekomunikacija. Protok informacija između ova dva kontinenta je oko 7 Tb/s. Međutim, veći deo ovog saobraćaja odvija se putem fiber optičkog kabla položenog na dno Tihog okeana i preko teritorije SAD. „Kapaciteta nikad dovoljno, tim pre što se, prema proceni stručnjaka, protok saobraćaja na toj ruti može udvostručiti do 2015“, rekao je Anatolij Voronjin, viši analitičar FIBO grupe.

On je podsetio da je u februaru „Rostelekom“ najavio razvoj dodatne infrastrukture kako bi se podržao saobraćaj duž tranzitnog sistema Evropa-Azija. Ruski operatori već osećaju nedostatak kapaciteta i brine ih trenutna pouzdanost ove mreže. Vreme odlaganja signala na postojećim linijama, nastavio je Voronjin, sada je 150 milisekundi, a ne bi trebalo da iznosi više od 50 milisekundi. „Nova linija će zadovoljiti ovaj zahtev, što takođe očekuju i operatori telekomunikacionih usluga u Kini“, izjavio je Voronjin. Prema njegovoj proceni, linija „Rostelekoma“ ima potencijalni kapacitet od oko 3Tb/s, ali se ovaj protok ne može ostvariti pre početka 2014. godine.

fiber-optic

Ni druge ruske kompanije ne gube vreme i takođe pokreću zajedničke projekte s Kinom. U junu 2013. MTS planira da spoji svoje tranking mreže sa infrastrukturom kineskog „Unikoma“. Ruski mobilni operator položiće fiber optički kabl na graničnom prelazu između Rusije i Kine u Blagoveščensku. Ovaj projekat omogućiće kompaniji MTS da uspostavi direktnu razmenu saobraćaja sa Kinom, odnosno da se u budućnosti poveže sa lokacijom za razmenu saobraćaja u Hong Kongu i da počne sa radom na evroazijskom tržištu tranzitnog telekomunikacionog saobraćaja. Investicije ruske kompanije u postavljanje opreme na graničnom prelazu procenjuju se na 70 miliona rubalja. Očekuje se da će kapacitet mreže dostići 100 Gb/s, a moći će i dalje da se povećava. Trenutno MTS na teritoriji Rusije koristi fiber optičke kablove dužine oko 140.000 km, sa kapacitetom do 4000 Gb/s.

Leave a Reply