Internet

Nova strategija Pentagona za odbranu u kibernetskom prostoru

Američko Ministarstvo obrane prošle nedelje objavilo je  svoju strategiju zaštite vojnih kompjuterskih sistema i odgovor na sve veće pretnje koje dolaze iz kibernetskog prostora.

Pentagon napušta pasivnu obranu svojih kompjuterskih mreža i počinje tretirati kibernetski prostor kao “operacijski domen” u kojoj obučeno vojno osoblje pruža zaštitu od potencijalnih napada.  U svom govoru na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Fort McNairu zamenik ministra obrane William Lynn je rekao da sve veća zavisnost od informacionih tehnologija praktično garantuje da će neprijatelji u budućnosti  na meti imati Pentagonovo oslanjanje na kompjuterske mreže za vojne operacije. “Naša je procena da će napad iz kibernetskog prostora biti značajna komponenta bilo kojeg budućeg sukoba, bez obzira radi li se o velikim zemljama, tzv. odmetnutim zemljama ili terorističkim grupama”.

Gospodin Lynn kaže da već danas postoje oruđa za prekidanje ili ometanje ključnih mreža i  za izazivanje fizičkih oštećenja, što dovodi do strateškog pomaka u  odgovorima na opasnosti iz kibernetskog prostora koje se neprestano menjaju.

“Kao rezultat tih pretnji, tipkanje  na tastaturi u jednoj zemlji može imati efekt na drugom kraju svetu dok trepnete okom.   U dvadeset i prvom veku biti i bajtovi mogu biti opasni koliko i meci i bombe”.

William Lynn je otkrio da je ranije ove godine jedna strana obaveštajna služba ukrala 24 hiljada fajlova od jednog kontraktora koji radi na razvojnim sistemima za američke oružane snage. Rekao je da se iza te krađe nalazi jedna zemlja, ali ju je odbio identifikovati.  Prema novom pilot programu, Pentagon deli poverljive obaveštajne informacije o pretnjama sa manjim brojem privatnih kompanija kako bi im se pomoglo da detektuju i blokiraju opasne aktivnosti. Strategija koju je naznačio gospodin Lynn više je okrenuta prema defanzivnim merama nego ofanzivnim. “Daleko od militarizacije kibernetskog prostora,  naša strategija osiguravanja mreža pomoći će nam da odvratimo potencijalne vojne napadače od neprijateljskih namera”.

Lynn kaže da je ostvaren značajan napredak u saradnji as privatnim sektorom i drugim agencijama američke vlade, da se ključna infrastruktura učini sigurnijom.  Dodao je da Pentagon sarađuje sa saveznicima i međunarodnim partnerima kako bi se izgradila kolektivna odbrana u kibernetskom prostoru.

One thought on “Nova strategija Pentagona za odbranu u kibernetskom prostoru

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Kakav kibernetski prostor, kakvi bakraci. Radi se o drustvu koje je sebe nazvalo “informaciono drustvo”, a uskoro ce verovatno postati “kibernetsko drustvo” (da je ziv sta bi na to rekao otac kibernetike Norbert Viner; pa jedna od njegovih knjiga se zvala “Kibernetika i drustvo”).

Leave a Reply