E-servisi · Internet

Nova verzija web sajta RGZ-a

Republički geodetski zavod je publikovao novu verziju svoje Internet prezentacije

Nova verzija donosi preklapanje vizuelnog identiteta za sve servise koji su ili javni ili rade u ekstranet režimu.

Centralno mesto sada zauzimaju Servisi. Internet prezentacija treba da obezbedi mogućnost svojim posetiocima putanju do servisa kojih postepeno treba dorađivati i širiti. Polazna tačka za sve ostale Internet servise jeste prva strana Internet prezentacije RGZ-a.

Udarni servisi su: Centralna evidencija hipoteka – ceh, Službe za katastar nepokretnosti, Geodetske organizacije, Registar opština i katastarskih opština, Korak po korak do uknjižbe. Najpopularniji servis kod posetilaca je Pitanja i odgovori iz prakse i Obrasci za podnošenje zahteva.

Redizajnirano je i pretraživanje. Pretraživanje je dostupno sa svih strana. Dodat je popularni pretraživač Google kojim je moguće pretraživati Internet prezentacija RGZ-a ili ceo Internet.

Novina je da je implementiran RSS servis. Really Simple Syndication (RSS) je web format koji se koristi za objavljivanje sadržaja koji se često menjaju, kao što su na primer novinski naslovi. RSS dokument sadrži sažetak sadržaja sa pridružene web strane. Ponekad može da sadrži i čitavu vest. RSS omogućava korisnicima Interneta da budu u toku sa izmenama i novostima sa neke web lokacije potpuno automatski. RSS servisom je moguće pratiti Novosti i Tendere.

I dalje je fokus na jasnom, jednostavnom i čistom dizajnu, poštovanju W3C standardna, srpskog jezika (ćirilica). Dobar deo sadržaja se prevodi na engleski jezik a sve sadržaje je moguće pregledati i na latinici. Takođe proširivost arhitekture i sadržaja je maksimalno poštovano.

Leave a Reply