Internet

Nove prevare na eBayu

Osim korišćenja malicioznih programa za izvršavanje ilegalnih aktivnosti na Internetu, napadači vrlo često koriste i razne metode socijalnog inženjeringa za nagovaranje korisnika na aktivnosti koje napadačima omogućuju kompromitovanje njihovih ličnih podataka ili ostvarivanje nekog vida materijalne koristi.

Ovo pokazuje to i nedavni slučaj Brucea Schneiera, voditelja odelenja sigurnosnih tehnologija u kompaniji BT koji je postao žrtva pokušaja prevare na eBayu. Pokušavajući da prodati svoj polovni notebook najveću ponudu je dobio sa jednog od kompromitovanih računa, pa je eBay ponudu poništio.

Prilikom drugog pokušaja prodaje kupac je izvršio uplatu putem servisa PayPal da bi ubrzo nakon izvršenog plaćanja povukao uplatu nadajući se da je računar već poslat, a PayPal ga je o tome odmah obavestio. Schneier navodi da je u celoj priči vrlo ohrabrujuća činjenica to što su u oba slučaja i PayPal i eBay brzo detektovali pokušaje ilegalnih aktivnosti te preduzeli adekvatne korake u cilju njihovog zaustavljanja.

Leave a Reply