Internet

Novi cyber napad na Južnu Koreju

Pravi talas  cyber napada usmerenih prošle nedelje na J. Koreju, dolazi iz 16 različitih zemalja, rekli su u petak zastupnici južnokorejskog parlamenta pozivajući se na podatke južnokorejske tajne službe.

Cyber napadi dolaze sa 86 IP-adresa u šesnaest različitih zemalja, među kojima su SAD, Japan i Kina. Sj. Koreja nije među njima. Tajne službe Južne Koreje (NIS) objavile su u sredu pred parlamentarnim sekretarijatom da se sumnja da je S. Koreja – ili grupe kojoj su joj bliske – podstaknula te napade.

J. Koreja bila je u četvrtak cilj trećeg talsa cyber napada usmerenih na njene institucionalne stranice. U SAD-u je četvrti dan za redom Internet stranica State Departmenta bila meta cyber napada. Južnokorejska vladina agencija za komunikacije (KCC) upozorila je u petak da bi cyber napadi u petak poslepodne mogli ući u novu fazu ciljajući na personlne računare.

Vodeća južnokorejska kompanija za sigurnost mreža Ahnlab upozorila je da bi nova faza napada na same računare mogla za razliku od dosadašnjih da izazoveznačajne štete uništavajući podatke koji se čuvaju na desetinama hiljada kućnih računara.

Leave a Reply