Internet

Novi datum uvođenja ćiriličkog domena “.срб”

U Privrednoj komori Srbije, 10. marta održana je jednodnevna konferencija „Dan internet domena Srbije“, kojom je obeležena treća godišnjica od početka registracije domena „.rs“. Konferenciju je organizovao Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a posvećena je razvoju interneta u okviru domenskog prostora Srbije.

Novinska agencija Beta i više štampanih i elektronskih medija, u svojim izveštajima sa konferencije DIDS 2011, neprecizno su iz saopštenja RNIDS-a preneli informacije vezane za datum početka registracije ćiriličkog domena „.срб“.

Precizna informacija iz saopštenja RNIDS-a, objavljenog povodom održane konferencije „Dan internet domena Srbije“, a odnosi se na uvođenje ćiriličkog domena „.срб“, treba da glasi:

„Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), prihvatila je predlog Registra nacionalnog internet domena Srbije da oznaka „srb“ bude ćirilički domen Srbije i dodelila ovu oznaku našoj zemlji za drugi nacionalni domen na internetu.

RNIDS je 11. februara 2011. poslao dokumentaciju organizaciji IANA za delegiranje upravljanja .срб domenom. Podršku da RNIDS upravlja „.срб“ domenom pružilo je više od 20 organizacija, a dostavljena je i dokumentacija koja dokazuje tehničku, administrativnu i finansijsku osposobljenost RNIDS-a. Očekuje se da do kraja aprila proces delegiranja ćiriličkog domena RNIDS-u bude završen, a početak registracije domena „.срб“ za postojeće korisnike domena „.rs“, očekuje se od 15. maja 2011.“

Leave a Reply