Internet

Novi sajt RNIDS-a i na ćiriličkom domenu “.срб”

Nova zvanična internet prezentacija Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) puštena je u rad 11. maja, i pored stare adrese www.rnids.rs, dostupna je i na novom nacionalnom ćiriličkom domenu na adresi рнидс.срб.

Od 3. maja novi srpski internet domen “.срб” je postao vidljiv na Internetu, pošto je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) donela odluku da ga dodeli RNIDS-u na upravljanje. Početak slobodne registracije domena “.срб” očekuje se na jesen, a uskoro će organi RNIDS-a da usvoje sva potrebna pravila i procedure registracije.

Sajt RNIDS-a u svom novom izdanju ima stotinak osnovnih web strana u ćiriličnoj i latiničnoj verziji, kao i verziju na engleskom jeziku. Pored podataka o delatnostima, organima i organizaciji RNIDS-a i ovlašćenim registrima domena, sadrži i korisne savete za korisnike “.rs” domena, kao i pristup Whois bazi podataka o registrantima domena.

Uz arhivu vesti od 2007. do danas, foto i video galeriju, ima i Kalendar događaja sa pregledom bitnih događaja u zemlji i inostranstvu iz oblasti Interneta. Komunikacija sa posetiocima omogućena je na više načina na samom sajtu, kako i preko Twittera i Facebooka, a tu su i linkovi bitnih domaćih i stranih sajtova. Sajt je usklađen i sa standardima o e-Pristupačnosti za osobe sa posebnim potrebama.

One thought on “Novi sajt RNIDS-a i na ćiriličkom domenu “.срб”

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    I dalje smatram da su aktuelni poslovi upravljanja internet adresama i brojevima u Srbiji, ukljucujuci poslove donosenja odgovarajuceg plana i izdavanja dozvola za koriscanje tih adresa i brojeva, Zakonom o elektronskim komunikacijama mogli biti povereni kao javno ovlascenje ne RATEL-u, vec RNIDS-u. Ovako, RNIDS je formalno-pravno samo fond, a ne tzv. imalac javnog ovlascenja.

Leave a Reply