Internet

Novi vid prevara sa platnim karticama

Uglavnom kada vidite ove male ikonice za platne kartice na web sajtu, pomislite da su to prikazale kartice koje možete iskoristiti da bi platili nešto preko tog web sajta:

Međutim, ponekad taj prikaz predstavlja listu kartica koju možete kupiti. Pa kako to radi?

Verovatno ste već imali prilike da dobijate lažne mail-ove od phisher-a, prevaranata i slično. Svi oni nastoje da vas putem takvih mail-ova navedu na otkrivanje vaših lozinki, digitalnih identiteta i na kraju da dođu do vašeg novca.

Ukoliko ste obazriviji i upoznati sa njihovim načinom rada, često možete i sami prepoznati prevaru i ne odreagovati na nju. Međutim, ponekad možete dobiti i krajnje legitimni email ali prosleđen od strane prevaranata.

U ovom slučaju legitiman mail zvuči kao pogrešna reč, ali evo o čemu se radi. U takvim mail-ovima vama se predlaže neka kriminalna radnja – ali ne da budete u poziciji žrtve, nego da budete u poziciji saradnika/saizvršioca:

Ovi spam mail-ovi stižu kao regularni mail-ovi legitimnih kompanija. U njima se ne traži otkrivanje vaših ličnih informacija kako bi dalje bile ukradene, nego vam se nudi da od njih kupite mogućnost kako bi VI dalje mogli da ih koristite u krađi od drugih:

U ovom slučaju, niko od vas ne zahteva da otkrijete ko ste vi. Zapravo, verovatno je po njih i sigurnije da ne znaju ko je kupac njihove usluge.

Terminologija uglavnom govori za sebe – Scam stranice, bankovni računi i kreditne kartice su prilično očigledni pojmovi. Evo i drugih izraza koji se koriste:

  • CVV (Card Verification Value): je digitalni broj utisnut na poleđinu ili prednju stranu kartice koja nije kodirana na magnetnoj traci. Često se koristi prilikom online transakcija kao “garancija” da zaista i držite karticu u ruci a ne da koristite broj nasumično naveden.
  • SSN+DOB (Social Security Number and Date of birth): U Srbiji je to Jedinstveni Matični Broj, u Americi je to najbliže ID broju pojedinca.
  • FULLZ: Detaljni personalni podaci iz baze podataka. Podrazumeva puno ime i prezime, adresu, broj telefona, potpune podatke o bankovnom računu, JMBG ili socijalni broj, datum rođenja, detalje o zaposlenju i td.
  • DUMPS: otisak podataka sa magnetnih traka na platnim karticama. Prenosni skimeri (čitači) očitavaju i prave kopije sirovih podataka direktno sa kartice. Moderni malveri takođe pokušavaju da dođu do tih sirovih podataka iz memorije kartice. Pisanjem ovih podataka na prazne magnetne trake, kreiraju se klonovi na skimovanih kartica tj. dupliraju se kartice.
  • PLASTICS: blanko plastične kartice za pisanje sirovih podataka na njih. Mogu se koristiti u slučajevima gde direktno ne dolaze u ruke čoveka zbog otkrivanja prevare (na primer mogu se koristiti na bankomatima). Takođe mogu biti kopije platnih kartica koje su u upotrebi, sa različitim stepenom kvaliteta i verodostojnosti originalnoj platnoj kartici.

Naš savet bi svakako bio da ne zalazite u kriminalne vode. Možda zvuči kao “dobra ideja” ali to svakako nije. Dobijena krajnja korist svakako nije ekvivalent posledicama koje nosi. Sa druge strane, koliko god da vam ovom prilikom “garantuju” online anonimnost, budite sigurni da tu garancije nema. Putem dobrih skenera uvek mogu doći do vas, ili drugi prevaranti ili policija.

One thought on “Novi vid prevara sa platnim karticama

Leave a Reply