nove-tehnologije-korupacija
E-servisi · Internet

Novim tehnologijama protiv korupcije u Srbiji

Takmičenje „Izazov za tebe – rešenje za zajednicu“ pokrenuto je sa ciljem da se građani putem novih tehnologija uključe u borbu protiv korupcije. Najbolji projekti će dobiti novčanu podršku od po 5,000 dolara, a takmičenje traje do 10. maja.

Na portalu www.communityboostr.org/bcs zainteresovani mogu predložiti ideje koje predviđaju izradu web portala, mobilne ili web aplikacije pomoću kojih se građani uključuju u proces donošenja odluka.

Građani će imati značajnu ulogu i u odabiru projekata koji će se finansirati i programirati. Nakon zatvaranja konkursa javnim glasanjem će se odabrati 21 projekat iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova koji će se u potpunosti razviti i isprogramirati na Code Sprintovima, a najboljih 9 projekata će dobiti i novčanu podršku.

nove-tehnologije-korupacija

Izazovi su deo balkanske mreže aktivista i programera pod nazivom community boost_r. Ova mreža ima za cilj da inspiriše, omogućava i promoviše upotrebu tehnologije u svrhu građanskog učešća u inicijativama za veću transparentnost i odgovornost nosilaca javnih vlasti na zapadnom Balkanu.

Projekat sprovode Fondacija Techsoup (Poljska) i Fondacija za nove komunikacije Dokukino (Bosna i Hercegovina/Srbija) u partnerstvu sa TechSoup Global (SAD), Zašto ne? (Bosna i Hercegovina), SEE ICT (Srbija) i IPKO fondacija (Kosovo) zahvaljujući podršci Charles Stewart Mott Foundation i National Endowment for Democracy.

Leave a Reply