Internet

NSA-Snouden: raskrinkavanja se nastavljaju

U SAD je u prodaju stigla knjiga za koju je interesovanje garantovano imenima autora i glavnog junaka. Bivši novinar britanskog lista Gardijan Glen Grinvald napisao je knjigu Nema skrovišta o skandalu oko Agencije nacionalne bezbednosti (ANB-NSA) i autora istog tog skandala Edvarda Snoudena.

Izdanje na 260 strana govori o tome kako se Snouden pripremao za otkrivanje tajni specijalnih službi SAD, i o novim, ranije nepoznatim tajnama ANB.

27 dolara nominalno ili 17 sa popustom. Upravo toliko košta da se sazna kako je pripreman najgrandiozniji skandal u istoriji svetskih specijalnih službi. Upravo toliko košta nova knjiga britanskog novinara Glena Grinvalda Nema skrovišta, u kojoj bivši reporter lista Gardijan priča kako se upoznao sa Snoudenom, kako se pripremala publikacija tajnih podataka o programima masovnog praćenja američkih specijalnih službi. Kako sledi iz materijala knjige, Snouden se zaposlio u ANB samo sa jednim ciljem — da dobije dokaz masovnog mešanja specijalnih službi u živote građana. Snoduden je po Grinvaldu izvršio podvig za čovečanstvo. Evo šta sam reporter govori o svom junaku.

Zgrada NSA agencije

Neverovatno, ali on se nikada nije nervirao. Bio je ubeđen da radi pravu stvar. Jedino zbog čega se nervirao je to kako će svet reagovati na njegova raskrinkavanja. I on je sa interesovanjem posmatrao kako je odjeknula ova informaciona bomba.

Između ostalog, Grivaldova knjiga sadrži ne samo hvalospeve Snoudenu, već i nova raskrinkavanja o radu specijalnih službi. Tako u knjizi se ukazuje da ANB može da presretne videorazgovor na Skajpu, da dobije dostup informacijama korisnika na Fejsbuku, da čita elektronske poruke poslate preko WiFi mreže iz aviona. Pored toga, kako piše Grinvald pozivajući se na dokumenta dobijena od Snoudena, Amerikanci filtriraju čitav ulazni internet i telefonski saobraćaj u SAD. I to je samo vrh ledenog brega, kaže novinar.

U ličnim razgovorima saradnici ANB izražavaju negodovanje zbog toga što špijunairaju i sakupljaju ogroman broj podataka o komuniciranju ljudi po čitavom svetu. Sve što je potrebno saradnicima specijalnih službi, to je jednostavno da ukažu vašu adresu elektronske pošte i da pritisnu ”pretraga”. I gotovo. Glavna parola ANB i njihov cilj je da naprave sistem pri kojem na Zemlji neće biti mesta gde možete da se sakrijete od specijalnih službi.

Grinvald je dobio prestižnu Pulicerovu nagradu za publikaciju o programima praćenja. Pozivaju ga na američke kanale, on čita lekcije, a prezentaciju knjige je priredio u Vašingtonu, nedaleko od Kongresa i Bele kuće. Između ostalog, reporter je uveren da specijalne službe mogu da se osvete i njemu i Snoudenu.

Obojica smo shvatali da će raskrinkavanja verovatno biti najznačajniji događaj u našem životu. I kada objavite ogroman broj tajnih informacija može najtajnije agencije u svetu, vi morate da shvatate kakav rizik preduzimate. Edvard je znao kakav je to rizik. I to je za mene najneobičniji deo u celoj toj priči. 29-godišnjak je svesno žrtvovao svoj život radi toga da njegovi sunarodnici saznaju istinu. To je neverovatna priča.

Prema Grivaldovim rečima, u datom trenutku on sam i njegove kolege iz drugih medija objavile su otprilike polovinu materijala koje mu je predao Snouden. Novinar i pravnik obećava nove, ništa manje glasne skandale. Sada tim partnera radi sa dokumentima i nove skandale ne treba dugo čekati. Ali glavnu senzaciju Grinvald je ostavio za desert. On je izjavio kanalu En-bi-si da Edvard Snouden koji se sada nalazi u Rusiji i dobio je tamo privremeni azil, može da pređe u Nemačku ili Brazil. Prema podacima Grinvalda, ove zemlje razmatraju varijante pružanja stalnog azila odbeglom saradniku američkih specijalnih službi.

Leave a Reply