Internet

O zabrani web stranica koje veličaju anoreksiju

Pobornici kampanje za suzbijanje anoreksije među mladima pozvali su odgovorne na najve’im servisima za socijalno umrežavanje kao što su “Facebook” i “MySpace” da onemoguće pristup stranicama koje veličaju anoreksiju. Predstavnici dobrotvorne ustanove koja se bavi problemima ishrane “B-eat” obavestili su javnost o značaju borbe protiv web stranica koje veličaju anoreksiju.

Doktori u zemljama sa najvećim centrima za pružanje usluga lečenja nepravilnosti ishrane izjavili su da stranice poput “Facebooka” i “MySpacea” moraju odgovornije da deluju po pitanju anoreksije. Razni specijalisti i predstavnici dobrotvornih ustanova upozorili su na ogroman uticaj interneta i novih medija u pružanju informacija o tome kako “ostati mršav”.
Istraživanja su pokazala da se mlade žene, koje se svakodneno izlažu stranicama koje glorifikuju anoreksiju, osećaju depresivnim, predebelim, sa manjkom samopouzdanja, te da porede svoja tela sa drugim ženama.

Poznato je da oko 1,1 milion Britanaca pati od različitih poremećaja u ishrani.
Većina obolelih su žene, a stručnjaci tvrde da se radi o znatno većem broju populacije, jer se mnogi problemi uzrokovani nepravilnom ishranom ne dijagnostifikuju i neodgovarajuće tretiraju.

Inicijativa je svakako za pohavlu, jer veliki broj posetilaca web stranica podlegne tekstovima koji veličaju nešto što je zapravo ozbiljna bolest koja zahteva dugo lečenje.

Leave a Reply