obama
Internet

Obama razgovarao s Merkelovom o Internet špijuniranju

Predsednik SAD Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su se da organizuju sastanak bezbednosnih zvaničnika dve zemlje na visokom nivou kako bi se detaljnije razmotrili navodi o špijuniranju američke Nacionalne bezbednosne agencije u inostranstvu, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da su dva lidera telefonom razgovarala o izveštajima da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala kancelarije Evropske unije u Vašingtonu, Njujorku i Briselu, što je izmedju ostalog otkriveno u informacijama koje je obelodanio bivši saradnik NSA Edvard Snouden.

obama

Obama je rekao da će njegova vlada proceniti tvrdnje da su SAD postavili prislušne uredjaje u kancelarijama EU i da će obavestiti američke saveznike o tome.

On je dao uveravanja Angeli Merkel da SAD “ozbiljno shvataju” zabrinutost svojih evropskih saveznika i partnera posle otkrića o američkom špijuniranju Evropljana.

Dvoje lidera ponovilo je da je važno da se nastavi bliska saradnja njihovih obaveštajnih službi u borbi protiv terorizma i drugih pretnji za bezbednost SAD, Nemačke i njihovih saveznika, navela je Bela kuća.

Bela kuća je takodje navela da će se eksperti iz SAD i Evrope sastati već 8. jula da razmene informacije o američkom programu nadzora komunikacija Prism, koji, prema oktrićima Snoudena, takodje pogadja evropske gradjane. . (Beta-AP)

Leave a Reply