Safer Internet Day 2015
Internet

Obeležen “Dan bezbednog interneta” u Srbiji

U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Centra za bezbedni internet, a uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Klubu poslanika obeležen je Dan bezbednog interneta u Srbiji. Time se i Srbija priključila međunarodnoj kampanji koja promoviše sigurnu i odgovornu upotrebu novih tehnologija i interneta.

Obeležen Dan bezbednog interneta u Srbiji

U obraćanju učenicima i nastavnicima beogradskih škola Sava Savić, pomoćnik ministra Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija naglasio je da internet je okruženje sa nebrojeno mnogo mogućnosti za brzu komunikaciju, učenje, sticanje novih saznanja i zabavu. “Našoj deci je danas preko interneta dostupan čitav svet i samo jedan klik ih deli od miliona novih informacija koje se nalaze na globalnoj mreži. Svedoci smo da znanje dece i mlađih generacija o korišćenju informacionih tehnologija vrlo često ide daleko ispred znanja njihovih roditelja i nastavnika. Kako internet postaje sastavni deo realnosti dece, stariji moraju biti u stanju da reaguju dovoljno brzo da bi pratili taj proces. Oni moraju znati kako efikasno da utiču na zaštitu dece od onlajn rizika, ali bez uskraćivanje mogućnosti koje internet donosi.”, rekao je Savić.

Savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Milovan Šuvakov, je istakao da Dan bezbednog interneta treba da skrene pažnju na ulogu i odgovornost koju svi imamo u zajedničkom stvaranju boljeg internet okruženja za decu i buduće generacije.

Saša Živanović, načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije je podsetio učenike da budu oprezni šta dele su drugima na internetu, kao i da moraju biti svesni kakve su dugoročne posledice nepromišljenih aktivnosti na društvenim mrežama.

U okviru programa održana je tribina „Seksualno eksplicitni selfiji maloletnih osoba: odgovor državnih institucija“. U razgovoru sa učesnicima Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, Vladimir Urošević, šef Odseka za elektronski kriminal MUP-a Srbije, Ivan Jelić, tehnički koordinator Centra za bezbedni internet, razmatrali su fenomen pojave seksualno eksplicitnih selfija maloletnih osoba i posledice do kojih dovodi postavljanje takvih fotografija, a prisutni su upoznati sa zakonskim okvirima, procedurama i načinom prijave neprimerenih sadržaja.

Na posledice nepromišljenog ponašanja i objavljivanja seksualno eksplicitnih selfija učesnicima je ukazalo i Društvo za razvoj dece i mladih „Otvoreni klub“ iz Niša kroz izvođenje forum teatar predstave “Swatka mala”.

Na globalnom nivou Dan bezbednog interneta je ove godine obeležen dvanaesti put. Pod sloganom „Stvorimo bolji internet zajedno”, ovaj događaj je širom sveta okupio decu i mlade, roditelje, nastavnike i druge aktere obrazovnog sistema, kao i predstavnike IT industrije i javnog sektora, u preko 80 zemalja.

Leave a Reply