Internet

Objavljena studija: „Bezbednosna proširenja DNS-a (DNSSEC)“

U saradnji sa Registrom nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), Univerzitet Singidunum je izradio studiju „Bezbednosna proširenja DNS-a (DNSSEC)“.

DNSSEC – Domain Name System Security Extensions je standard za DNS servere koji povećava sigurnost korisnika DNS servisa tako što kriptografski, javnim ključem potpisuju odgovore DNS servera, pa se tako njihova verodostojnost može proveriti.

Potpisivanjem kompletnih zona na DNS serverima omogućava se da se uspostavi sigurna komunikacija najpre među različitim DNS serverima koji razmenjuju informacije, a zatim i sa krajnjim korisnikom do koga stiže tačna, nepromenjena informacija gde se neki server nalazi. RNIDS planira uvođenje DNSSEC-a za domaće .RS i .СРБ domenske prostore i tako se pridruži evropskim registrima koji su to već omogućili svojim korisnicima.

Na osnovu analize standarda, iskustava i relevantnih dokumenata, u studiji Univerziteta Singidunum su formirane preporuke i smernice za implementaciju DNSSEC-a.

Preuzmite studiju: Bezbednosna proširenja DNS-a (DNSSEC) (PDF, 1.61 MB)

– See more at: http://www.nic.rs/lat/vesti/objavljena-studija:-%E2%80%9Ebezbednosna-pro%C5%A1irenja-dns-a-(dnssec)%E2%80%9C/id/4664#sthash.68sa7075.dpuf

Leave a Reply