E-servisi · Internet

Obuzdavanje online berzanske trgovine

Evropska komisija namerava strogo da obuzda učesnike u kompjuterskoj berzanskoj trgovini, koji nisu pod njenom kontrolom. U finansijskom svetu ova vrsta biznisa je dobila naziv High Frequency Trading. Pritom kompjuteri ne služe samo kao sredstvo za komunikaciju. Algoritmovi koji se u njima nalaze u toku jednog dana okrenu kupoprodaju od 80 miliona akcija. Ili 60 hiljada poslova za minut. Homo sapiens može samo da mašta o tome da dostigne ovakav tempo. Njegov posao je da računa vrtoglavu dobit. Ili gubitke u slučaju da se program pokvari. Po podacima medija, gubici u jednom trenutku mogu iznositi do 100 milijardi dolara, što je ekvivalentno trogodišnjem paketu pomoći Grčkoj.

Nije čudo što mogućnost manipulacije iznosima od više milijardi u nekakvim apokaliptičkim delićima sekunde stručnjaci smatraju za faktor koji može da destabilizuje tržišta. Pol Majners (Paul Myners) bivši sekretar britanskog Ministarstva finansija je ubeđen: High Frequency Trading nema ništa zajedničko „s pravom suštinom tržišta kapitala“. Samo, da li će Evropska komisija uspeti da obuzda apetite kompjuterskih grabljivaca, kako ih neki nazivaju?

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Robert Mandel (Robert Mundell) je u intervjuu za novine „Velt“ (Die Welt) naveo sledeće šokantne podatke. Na svetskim deviznim tržištima svake godine se vrti 600 triliona dolara. Pritom svetski BDP iznosi svega 40 triliona u pomenutoj valuti.

Pitanje je samo da nije preuveličan uticaj „razbojničkog kompjuterskog biznisa“ na stabilnost svetskih tržišta? Samo jedan primer. 6. maja 2010. godine indeks Dou Džonsa je u roku od nekoliko minuta odjednom pao za hiljadu bodova. Stručnjaci nisu imali nikakva logična objašnjenja za ovu pojavu. Osim jednog: rad odvažnih delija s njihovim visokim tehnologijama.
Propisi, potrebni su nam propisi koji regulišu High Frequency Trading, tvrdi predstavnica komesara EU za unutrašnje tržište Mišel Barnije (Michel Barnier). Drugi stručnjaci predlažu da se kompjuterski momci isteraju iz hrama trgovine. Pavel Medvedev, član Nacionalnog bankarskog saveta predlaže drugu varijantu, koju je odobrila Federalna antimonopolska službe.

„Tržište mora doživeti kardinalne promene. Prvi korak koji treba učiniti jeste da se apsolutno sve kompanije obavežu da isplaćuju stopostotnu dobiti i dividende. Napokon će se pojaviti objektivna ocena vrednosti akcija, koje sad nema. I tada će trgovina akcijama, sekundarnim instrumentima, odgovarati prvobitnoj ideji berze.“
Zasad se ne vidi nikakvo svetlo koje označava početak puta u EU. Za kraj nedelje je planiran još jedan u nizu susreta ministara finansija i predsednika centralnih banaka zemalja „sedmorke“. Oni će razmatrati večnu temu: mere za podršku svetske ekonomije, koja je počela da hramlje. Problema High Frequency Trading nema na dnevnom redu.

Leave a Reply