Internet

Od danas moguće registrovati ćirilički .СРБ domen

Ćirilički internet domen .СРБ je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije. Deo je porodice domena sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name – IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

Početak registracije .SRB domena je danas  27. januar 2012. i posle ruskog .RF to je drugi internet domen na svetu na ćiriličkom pismu koji je moguće registrovati.

Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .SRB domena će se, za razliku od mnoštva domena čiji su nazivi na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane. Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .СРБ domena “Linkuj kao što govoriš!”.

Prvih šest meseci pravo preče registracije .СРБ domena imaće samo vlasnici postojećih ili novoregistrovanih .RS domena, i to po promotivnoj ceni od 1 dinara (ovo je cena koju RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima). Posle tog perioda, ćiriličke domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira na to da li poseduje određeni .RS domen ili ne.

Zašto je dobro da imate svoj .SRB domen?

SRB je jedini internet domen na svetu koji omogućava da se adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese sa .SRB domenom će se, za razliku od, recimo, mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.

Prednosti .СРБ domena

1. Jedini internet domen na svetu koji omogućava da se adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese sa .SRB domenom će se, za razliku od, recimo, mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.

2. Ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste zvanično pismo i za svoje internet domene. U vreme kada se u razvijenim zemljama i pravo na Internet smatra za osnovno ljudsko pravo, kada i najveće zemlje sveta brinu o očuvanju nacionalnog identiteta kroz domene na svom pismu, Srbija je među prvima napravila korak ka uspostavljanju domena na zvaničnom nacionalnom pismu.

3. Veliki broj slobodnih potencijalno zanimljivih pojmova za nazive internet domena (imena, nazivi firmi ili proizvoda, geografski i opšti pojmovi iz oblasti kulture, istorije, umetnosti…).

4. Geografski određuje teritoriju za koju je internet sajt prevashodno namenjen. To je bitno i za internet pretraživače, kao što su Google ili Bing, kada imaju upit korisnika koji traži upravo internet sajt sa sadržajem iz Srbije.

5. Postajete član srpske internet zajednice. Internet domen je osnovni činilac nečijeg identiteta na Internetu. Korišćenjem nacionalnog internet domena, definišete svoju pripadnost lokalnoj internet zajednici.

Koje zemlje imaju svoj IDN na nacionalnom pismu?

Prvi internacionalizovani domeni najvišeg nivoa (IDN ccTLD) aktivirani su 5. maja 2010. za tri domena koja koriste arapsko pismo, a predstavljaju Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rusija je 12. maja 2010. postala prva država koja je registrovala domen i na ćirilici, sa oznakom “.rf”. Srbija je druga zemlja koja je 3. maja 2011. dobila svoj ćirilički domen “.srb”. Potom je Ukrajini dodeljen domen “.ukr”, a Bugarska očekuje da će uskoro dobiti svoj ćirilički domen, iako im je odbijen predlog “.bg” (jer suviše liči na brazilski “.br”).

Nacionalni domeni na kineskom pismu, u nekoliko varijanti, aktivirani su 25. juna 2010. U međuvremenu su za veći broj arapskih i dalekoistočnih zemalja odobreni nazivi domena na nacionalnom pismu ili su ti procesi u toku.

Koji će adresni prostori postojati u okviru .SRB domena?

Poddomenska struktura u okviru .SRB domena istovetna je po nameni postojećim poddomenima u okviru .RS domena.

Листа назива .СРБ поддомена:

.RS домен.СРБ доменОбразложење
.co.rs.пр.србпривреда,предузеће,предузетник
.org.rs.орг.срборганизација
.edu.rs.обр.србобразовање
.in.rs.од.србпредлог од

Листа назива делегираних .СРБ поддомена:

.gov.rs.упр.србуправа
.ac.rs.ак.србакадемска мрежа

Hronologija nastanka .SRB domena

Novembar 2009. Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN – čita se AJKAN) započela ubrzani proces uspostavljanja domena najvišeg nivoa sa internacionalizovanim imenima (Internationalized Domain Name, IDN), odnosno internet domene čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

Decembar 2009. Vlada Republike Srbije zadužila Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo (MTID) da preduzme potrebne aktivnosti za dobijanje ćiiriličkog domena.

Februar 2010. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) započeo javnu raspravu o potrebi postojanja ćiriličkog domena i proceduru za izbor lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

16. jun 2010. Završena javna rasprava, anketa i glasanje o tome kako treba da glasi ćirilički internet domen Srbije. Dva predloga sa najviše glasova internet zajednice u Srbiji (“.srb” i “.srbija”) poslati su na evaluaciju ICANN-u.

15. jul 2010. MTID ocenio da RNIDS ispunjava sve uslove za upravljanje registrom domena na ćirilici.

8. novembar 2010. ICANN prihvatio predlog RNIDS-a da oznaka .SRB bude ćirilički domen Srbije i dodelio ovu oznaku našoj zemlji za drugi nacionalni domen na Internetu.

Novembar – decembar 2010. Pokrenuta javna rasprava o principima i pravilima za registraciju ćiriličkog domena.

21. april 2011. Upravni odbor ICANN-a podržao zahtev da se RNIDS-u dodeli domen .SRB na upravljanje.

3. maj 2011. Ćirilički domen .SRB postao vidljiv na Internetu.

11. maj 2011. Nova zvanična internet prezentacija RNIDS-a postala i prvi domaći sajt na novom nacionalnom ćiriličkom domenu, na adresi rnids.srb.

28. maj 2011. Na sednici Skupštine RNIDS-a su usvojeni akti koji regulišu registraciju .SRB domena.

13. decembar 2011. Upravni odbor RNIDS-a doneo je Odluku o početku registracije .SRB domena, a kao datum je određen Dan Svetog Save, 27. januar 2012.

 

Leave a Reply