Internet

Od jeseni Paypal u Srbiji?

Najavljenim ukidanjem Zakona o deviznom poslovanju veće su šanse za dolazak kompanije za plaćanje preko internet.
Međutim, to ne znači da će se odmah i odlučiti da proširi svoje poslovanje u Srbiji, procenjuju upućeni.
Dolazak PayPal-a bi pospešilo elektronsku trgovinu jer bi građani mogli da pazare robu preko brojnih svetskih onlajn prodavnica, a domaće firme svoje usluge mnogo lakše prodavale u inostranstvu.

Mada su državni zvaničnici ranije izjavljivali da nema zakonskih ograničenja za dolazak ove kompanije na srpsko tržište, ispostavilo se da je jedan od razloga za ukidanje Zakona o deviznom poslovanju, kako je i sam ministar finansija Mlađan Dinkić rekao, dolazak PayPala.

Sagovornik koji je blisko upućen u ovu temu kaže da će ukidanje Zakona omogućiti našim privrednicima otvaranje deviznih računa u inostranstvu, što bi pojednostavilo trgovinu preko PayPala. U ovom trenutku, Zakon je takav da kada trgovac hoće da ponudi naplatu robe preko PayPala, taj novac prvo ide na račun ove kompanije, pa trgovac njime ne može jedno vreme da raspolaže.

– PayPal je privatna firma i država šta god da uradi ne može da učini mnogo da ih dovede. Treba imati u vidu da im se ne žuri sa širenjem na ostala tržišta, ali i da već imaju svoje prioritete, koji uključuju i Srbiju – kaže naš sagovornik. Slobodan Marković iz Uprave za digitalnu agendu kaže, međutim, da je za dolazak PayPala od velikog značaja i usvajanje Zakona o platnim uslugama koji bi trebalo da reguliše i kako takvi servisi posluju u Srbiji.

Izvor: 24 sata

2 thoughts on “Od jeseni Paypal u Srbiji?

  1. Pera Detlić

    A ja sam čuo od čoveka koji je neposredno angažovan na celoj toj stvari saradnje sa PayPal-om da nas je dotični ostavio za 2015 godinu, znači u PP procenjuju da će Srbija tek 2015 godine biti spremna za njihov dolazak… A do tad i dalje srbistan…

  2. Aca

    Ако буде живих у Србији до 2015. године, тј. ако не помремо од глади и неисправних лекова.

Leave a Reply