Internet

Od juče mogući zahtevi za registraciju .me domena

Pravo na preču registraciju imaju preduzeća koja odgovarajućom dokumentacijom, izvodom iz Centralnog registra Privrednog suda ili drugog odgovarajućeg registra, dokažu postojanje prava na naziv domena čiju registraciju traže

Crnogorska preduzeća i građani od juče mogu da upućuju zahtjeve za registraciju svog Internet domena, saopšteno je iz kompanije doMEn. Kompanija će zahteve crnogorskih preduzeća prihvatati do 20. maja. »Ovaj, takozvani sunrise period, podrazumeva da će sve crnogorske kompanije, koje su registrovane ili imaju registrovanu trgovinsku ili uslužnu oznaku pre 28. juna 2006. godine, moći da prijave registraciju domena drugog nivoa, odnosno onih koji imaju oblik – imefirme.me«, rekli su predstavnici doMEn-a agenciji Mina-business.

Oni su kazali da je ME-NET, jedan od osnivača doMEn-a, prva kompanija koja će obavljati registraciju domena u Crnoj Gori. Pravo na registraciju imaju preduzeća koja odgovarajućom dokumentacijom, izvodom iz Centralnog registra Privrednog suda ili drugog odgovarajućeg registra, dokažu postojanje prava na naziv domena čiju registraciju traže.

Potrebno je i da dostave ime registrovane trgovinske ili uslužne oznake, registarski broj i organizaciju u kojoj je obavljena registracija. Kompanije treba da dostave i datum registracije, kao i podnošenja prijave za registraciju. Dokumentaciju će, na zahtev kompanije doMEn, proveravati advokatska kancelarija Nikole Martinovića.

Svi zahtevi moraju biti dostavljani elektronskim putem, preko Internet prezentacije kompanije ME-NET, www.ME-NET.me. Ukoliko za neki domen postoji samo jedan zahtev, on će biti ponuđen zainteresovanom na registraciju, dok će svi ostali biti prosleđeni na licitaciju. Tehničku platformu za obavljanje licitacije obezbediće osnivač, Go Daddy.

Registracija domena trećeg nivoa, oblika co.me/net.me/org.me/its.me/priv, obavljaće se prema principu »pravo prve prijave« i predviđena je za građane i preduzeća iz Crne Gore.

Prijave se, takođe, dostavljaju, elektronskim putem. Ranije je iz Vlade saopšteno da prelazak sa postojećeg domena na novi, .me, važi za isti period za koji je plaćen stari, cg.yu domen, a cena preduženja ili registracije novih domena biće 7,99 EUR.

Leave a Reply