Internet

“Odlazak” u online šoping

Pre deset godina za mnoge je onlajn kupovina bila nezamisliva. U međuvremenu je broj onih koji kupovinu obavljaju sedeći ispred kompjutera sve veći. Jer, uz pomoć PC-ja možete kupiti skoro sve.

Iako brojke zvuče bombastično, naime, 2008. godine Nemci su na onlajn kupovinu potrošili 19,3 milijardi evra, ove godine je ta suma je već došla do 21,8 milijardi evra, ipak velik broj Nemaca starije generacije ne kupuje “iz fotelje”. Mladi su ti koji onlajn kupovinu upražnjavaju bez ustezanja. Zapravo osobe između 18 i 44 godine starosti.

A evo šta kažu Nemci o onlajn šopingu, odnosno, zašto naručuju robu preko interneta?

“Zato što devet od deset artikala mogu da dobijem jeftinije na Internetu nego u radnji. Zato što kupovinu mogu da obavim u subotu uveče. Zato što mi nije neophodan savet prodavca i zato što mi je ovaj način kupovine udobniji.”, komentarišu oni kojima onlajn kupovina olakšava život.

Četrdesetogodišnji Roli već 12 godina nekoliko puta mesečno “odlazi” u Internet šoping. Kada su muškarci u pitanju, pored uštede vremena, upravo je udobnost ono što igra veliku ulogu pri kupovini. 44-godišnji Gerald, referent jedne fondacije za zaštitu prirodne sredine, kaže:
“To je zaista udobno. Ne morate da gubite vreme pipkajući stvari po prodavnicama, ali imate i mogućnost upoređivanja proizvoda sličnog kvaliteta. Takođe, i toliko mnogo rezultata testiranja proizvoda. U prodavnicama možete videti npr. da je proizvod dermatološki ispitan, ali ne i rezultate tog testa, dok vam kupovina onlajn upravo to omogućava da imate uvid u rezultate. I naravno, sve je povoljnije onlajn nego u prodavnicama.”

Paleta proizvoda na Internetu je bezmalo beskonačna. Koje proizvode ko voli, naravno, zavisi od svakog pojedinca i vrlo je šaroliko, objašnjava Katarina, zaljubljena u onlajn šoping. “Kupujem odjeću i kozmetičke proizvode, ponekad i cipele i CD-ove.”

Roli takođe na ovaj način nabavlja knjige, CD-ove, DVD-ove… Ali, preko Interneta ne kupuje garderobu i cipele. Roli se, dakle, ne uklapa u onih 42 odsto Nemaca koji tekstilne proizvode kupuju preko interneta. Nakon tekstilnih proizvoda koji se najviše kupuju koristeći onlajn “prodavnice”, najprodavaniji su upravo CD-ovi, DVD-ovi, odnosno, različiti nosači zvuka, ali takođe i slike i knjige. Brzo i jednostavno, deviza je ove vrste kupovine.

Bezbjedna kupovina je imperativ! Mada, ima i skeptika. Klaudija kaže:

“Najvažnije je pitanje: šta se dešava sa mojim podacima, koje podatke moram da dam i veoma mi je važan način plaćanja. Takođe, vrlo jednostavno, koliko možemo da verujem sajtu gdje poručujemo robu. Da li je to zaista jedan renomirani sajt ili je pak nešto potpuno nepoznato.“

Bankarska službenica Klaudija je ljuta na provajdera, dok Gerald u tom smislu ima sasvim drugačije poglede. “Po pravilu ne gledam ni kako izgleda prodavac ni kako je poređana roba po rafovima. Dakle, kupujem gdje je najbolja i najjeftinija ponuda.”

Poverenje u onlajn trgovinu kod mnogih je bezgranično, i upravo zbog toga upadajuu probleme. 28-godišnja studentkinja Kerstin iako retko kupuje onlajn uspela je da doživi neprijatna iskustva. “Jednom sam nešto poručila i nezadovoljna htela sam vratiti, ali mi je prodavac rekao da to nije stiglo do njih. I naravno, morala sam to platiti. Srećom, našla sam potvrdu o slanju pošiljke i onda je sve bilo u redu.”

Za lovce na jeftine ponude virtuelni svet kupovine je raj. Onlajn šoping ekspert Roli kupuje mnogo proizvoda iz inostranstva i tačno zna sve uslove. “Danas možete naručiti stvari iz Engleske, i uprkos poštarini i težini, dobiti povoljnije nego da istu stvar poručite u Nemačkoj. I uravo to i radim. Jedan CD ćete dobiti iz Sjedinjenih Država jeftinije nego iza prvog ćoška.” (dw)

Leave a Reply