Internet

Održan okrugli sto „.срб – ćirilički internet domen Srbije“

U okviru telekomunikacionog foruma Telfor 2010, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), održao je okrugli sto na temu „.srb – ćirilički internet domen Srbije“. U uvodnom izlaganju, Milenko Vasić, član radne grupe za izbor predloga za ćirilički domen Srbije, upoznao je učesnike skupa o procesu izbora ćiriličkog domena Srbije, koji u svom ubrzanom procesu sadrži tri faze: pripremanje, ocenjivanje i delegiranje.

U prvoj fazi, Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), u novembru prošle godine započela je ubrzani proces uspostavljanja domena najvišeg nivoa imena domena (Domain Name System, DNS) koji omogućava internacionalizovana imena domena (Internationalized Domain Name, IDN), odnosno imena domena koja nisu napisana latinicom. Početkom ove godine Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) započeo je proceduru za ustanovljenje lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu. Dva predloga sa najviše glasova Internet zajednice u Srbiji („srb“ i „srbija“) poslati su na evaluaciju Internet organizaciji za dodelu imena i brojeva.

Sprovedena je i druga faza u procesu izbora ćiriličkog domena Srbije, kada je ICANN u novembru zvanično objavio da je oznaka „srb“ prihvaćena za ćirilički domen Srbije i dodelila ovu oznaku našoj zemlji za drugi nacionalni domen na Interetu. Do završetka kompletnog procesa preostalo je da se sprovede i treća faza, u kojoj je potrebno da se završi procedura dodele novog domena ovlašćenom nacionalnom registru, a taj proces traje između tri i šest meseci. Član radne grupe RNIDS-a za izradu pravila o registraciji ćiriličkih domena, Vojislav Rodić, izneo je principe na osnovu kojih je izrađen Predlog pravila i procesa za registraciju ćiriličkog domena „.srb“: pravila i regulativa RNIDS-a i ICANN-a, opšti principi i dobra praksa na internetu i poddomenska struktura u okviru domena .srb. RNIDS je na svom forumu (http://www.forum.rnids.rs/) već pokrenuo javnu raspravu o Predlogu pravila i procesa za registraciju ćiriličkog domena „.srb“.

Julija Ovčinikova iz Koordinacionog centra za dodelu domena najvišeg nivoa u Rusiji, iznela je iskustva i primere iz prakse kod registracije ćiriličkog domena .rf. Rusija je prva zemlja kojoj je ICANN odobrio da registruje imena domena i na ćirilici, sa oznakom „.rf“, pored postojećeg latiničnog kôda „.ru“. Registracija ruskog ćiriličkog domena „.rf“ počela je 11. novembra. Ruski domen .rf, do sada je registrovalo 556.243 korisnika, tako da je taj domen po broju registranata već na 16. mestu evropske liste najviše registrovanih domena.

U diskusijama učesnika skupa, istaknut je značaj uvođenja ćiriličkog domena za očuvanje nacionalnog identiteta i zaštitu kulturne baštine. Takođe, naglašena je i potreba edukacije korisnika interneta o prednostima korišćenja domena .srb, a neophodna je i marketingška kampanja u promociji ćiriličkog domena .srb. Zaključak učesnika okruglog stola je da je neophodno omogućiti ravnopravnost domena .srb sa postojećim domenom .rs, podržani su osnovni elementi Predloga pravila i procesa za registraciju ćiriličkog domena „.srb“ i naglašeno da je Registar nacionalnog internet domena Srbije u potpunosti osposobljen za upravljanje ćiriličkim domenom .srb.

Leave a Reply