Govor_mrznje_na_Internetu_10
Internet

Održan okrugli sto „Govor mržnje na internetu“

Internet nudi autorima govora mržnje brzi prenos poruka i anonimnost, ali se mora postići ravnoteža u borbi protiv te pojave i zaštite slobodnog protoka informacija, ocenili su danas učesnici okruglog stola „Govor mržnje na Internetu“.

Svako može da bude izvor informacija na Internetu, ali to nosi opasnost od brzog širenja govora mržnje čiji autori sebi mogu da obezbede anonimnosti, izjavio je šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer, upozorivši da svi, naročito vodeće političke i društvene ličnosti, imaju odgovornost da spreče tu pojavu. U Srbiji se dešavaju povremeni incidenti u pogledu govora mržnje na Internetu i u medijima, ali i dalje moramo biti na oprezu, rekao je on i dodao da autori govora mržnje svoju pažnju usmeravaju na društvene grupe, kao što su Romi i seksualne manjine. On je ocenio da je objektivno izveštavanje iz više izvora najbolji način borbe protiv te pojave i upozorio na zakasnele reakcije, kao što je bio slučaj sa govorom mržnje pripadnika Nacionalnog stroja.

Govor_mrznje_na_Internetu_10

Internet sam po sebi nije ubica, ali može da se upotrebi za iniciranje tragičnih događaja, izjavio je šef misije OEBS Piter Burkhart, navodeći primer objavljivanja spiska medija koji su označeni kao antisrpski. Potrebno je postići ravnotežu tako da se zaštite potencijalne mete govora mržnje, a u isto vreme obezbedi slobodan protok informacija, ukazao je on.

Javne ličnosti trebalo bi što više uključiti u borbu protiv govora mržnje, izjavio je državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin. Cilj nam je da na mnogim mestima na kojima vlada mrak na Internetu širimo svetlo, rekao je on i upozorio da bi mladi, koji puno vremena provode na Internetu, mogli da u svoje ostale aktivnosti prenesu govor mržnje.

Leave a Reply