DIDS
Internet

Održana konferencija o internetu – DIDS 2015

Pred preko 300 posetilaca, danas u hotelu Metropol u Beogradu održan je ovogodišnji „Dan internet domena Srbije“ (DIDS 2015), u organizaciji Fondacije “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS). DIDS 2015, šesta je godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije, pod sloganom „U kom si internet filmu?“.

Celodnevni program DIDS-a, tradicionalno podeljen u tri bloka, pored IT profesionalaca iz svih privrednih oblasti, internet provajdera i ovlašćenih registara, okupio je i druge domaće korisnike Interneta, a koji su imali priliku da čuju iskustva tridesetak učesnika konferencije iz zemlje i inostranstva.

dids

Prvi blok konferencije pod nazivom “Gospodari Interneta” govorio je o najavljenim promenama u globalnom upravljanju Internetom. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese i njihove fer raspodele milijardama povezanih uređaja – Internet bi bio rasparčan. Od septembra nadzor nad ovim funkcijama trebalo bi da bude prenesen sa Vlade SAD na “sve nas”, odnosno globalnu internet zajednicu, kao i da se uspostavi tzv. “multiakterski model” upravljanja Internetom.

“Po ovom modelu, ICANN (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) imala bi sva ovlašćenja za upravljanje globalnom mrežom, a države, korporacije i drugi akteri, u okviru različitih tela, imali bi mogućnost da daju predloge i aktivno učestvuju u oblikovanju politike i prakse vezane za sajber prostor, ali ne i da samostalno odlučuju. Predloženi model prilično je kompleksan i formalizovan, pa može da dovede do smanjene inkluzivnosti zainteresovanih aktera”, ocenio je Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-Diplomatije “Diplo fondacije” i moderator panela “Gospodari Interneta”.

Drugi blok pod nazivom “Pozovi E radi trgovine” bio je posvećen e-trgovini, kroz sve njene aspekte: pravno-finansijski, promotivni, logistički i softverski. Učesnici u panel diskusiji bili su domaći stručnjaci iz ove oblasti, koji su prezentovali konkretna rešenja iz prakse i iskustva iz sopstvenih onlajn projekata, a moderator bloka bio je Miloš Petrović, veb preduzetnik i bloger.

“Građani Srbije kupuju preko Interneta, ali u svesti prodavaca još uvek nije u potpunosti e-trgovina. Ipak, stvari se menjaju i sve je veći broj zahteva firmi da kreiraju sajtove sa sistemom za e-trgovinu. S druge strane, više ne postoji strani sajt – domaći sajt. Internet je globalna priča i kupci to već sada na taj način percipiraju”, objasnio je Petrović.

Treći blok pod nazivom “Domen koji obećava” tradicionalno je bio rezervisan za ugledne lokacije na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ sa životnim temama koje dobro ilustruju razne mogućnosti stvaranja kvalitetnih sadržaja, ali i poslovanja na globalnoj mreži. Ovaj blok vodio je Radomir Lale Marković, suosnivač i direktor content marketing agencije TAG Media.

RNIDS je jedina organizacija nastala iz srpske internet zajednice koja već nekoliko godina pomaže razvoj Interneta u Srbiji. Pored upravljanja nacionalnim internet domenima najvišeg nivoa, kao dodatni cilj ima upravo razvoj Interneta u Srbiji i, posebno, lokalnog sadržaja na njemu. “DIDS je najvidljiviji, a verovatno i najvažniji način na koji RNIDS okuplja zajednicu iz koje je nastao i pomaže joj u ostvarenju punih potencijala. Ove godine DIDS je dobio regionalni značaj kroz organizaciju Regionalnog internet foruma, drugog dana skupa, koji je ujedno i zvanični pripremni skup za ovogodišnji EuroDIG – Evropski dijalog o upravljanju Internetom, koji se održava u Sofiji”, rekao je Danko Jevtović, direktor RNIDS-a.

 

Takođe, šesta godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima dobila je podršku od ICANN-a, vodeće organizacije za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom.

Detaljnije informacije o konferenciji DIDS 2015, kao i linkovi ka video zapisima i galeriji fotografija sa događaja, nalaze se na sajtu na adresama dids.rs i дидс.срб.

One thought on “Održana konferencija o internetu – DIDS 2015

  1. Dejan R. Popovic,

    Da su SAD stvarno zelele da uvedu viseakterski model upravlja Internetom, one su to mogle da ucine 90-tih godina proslog veka prilikom reforma svetskog telekomunikacionog sistema, odnosno reorganizacije Medjunarodne unije za telekomunikacije – ITU, kao i 2012. na Svetskoj konfererenciji o medjunarodnim telekomunikacijama, ili 2014. na Konferenciji opunomocenika ITU. Da je postojala dobra volja SAD, na svim pomenutim konferencijama mogla su, jednoglasno, da se izmene i dopune osnovna dokumenta ITU, pre svega, jasnim definisanjem IKT (ICT) i Interneta kao globalne informacione, komunikacione ili informaciono-komunikacione mreze.

    Umesto toga, nedavno sef SAD izjavljuje (kopiram): “We have owned the internet. Our companies have created it, expanded it, perfected it in ways that they can’t compete. And oftentimes what is portrayed as high-minded positions on issues sometimes is just designed to carve out some of their commercial interests” (White House. Red Chair. Obama Meets Swisher. – Re/code). Uz to, 26.II 2015. Federalna komisija za komunikacije (FCC) SAD usvoja nov, neobjavljeni plan za regulaciju Interneta (“FCC Adopts Strong, Sustainable Rules to Protect the Open Internet”), bez objasnjenja kako ce to internet uslugu ili uslugu pristupa Internetu jednostavno biti reklasifikovana iz informacione usluge u telekomunikacionu uslugu?

Leave a Reply