Događaji · Internet

Održana prva tribina o ACTA sporazumu u Srbiji

Sinoć je u beogradskoj galeriji Ozon u organizaciji Piratske Partije Srbije po prvi put u istoriji održana javna tribina na temu ACTA, kontroverznog međunarodnog trgovinskog sporazuma o sprečavanju falsifikovanja i kršenja autorskih prava. Piratski pokret u Srbiji poslednjih meseci realizuje intenzivnu kampanju kojom informiše javnost o aktuelnim problemima informatičkog društva, konceptu intelektualne svojine i  pozitivnih efekata koje donosi open source koncept.

Na temu sukoba ACTA  i autora pričali su gosti  tribine Žarko Ptiček, pravnik u oblasti IT prava, Ognjen Uzelac, specijalista za autorsko i srodna prava u muzici i pokretač FairShare-a, i domaćin tribine Aleksandar Blagojević, osnivač Piratske partije. Skupu su se pridružili Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i Slobodan Marković, specijalni savetnik u Upravi za digitalnu agendu.

Cilj beogradske rasprave je videti kako će potpisivanje ACTA-e od strane 22 članice Evropske unije uticati na njihovo Internet tržište i na koji način se mogu o posledicama informisati i organizovati građani u našoj zemlji.

“Kao društvo nalazimo se u vrlo odgovornoj situaciji. Eksploatacija koncepta takozvane intelektualne svojine je u fazi orvelovske realizacije. Sada je potrebno da sačuvamo autore, istraživače i generatore ideja tako što niko neće moći da eksploatiše njihv integritet. Kao zajednica mi upravo to i  radimo javnim piratskim akcijama u celom svetu”,  Aleksandar Blagojević, osnivač Piratskog pokreta u Srbiji

Leave a Reply