Društvene mreže · Internet

“Official DISLIKE button” na Facebook-u

Facebook korisnici su opet na meti prevaranata, izveštava britanska kompanija za IT sigurnost i zaštitu podataka – Sophos. Javile su se mnoge varijacije na temu ove prevare, ali suština prevare je da se korisnicima nudi dobijanje oficijelnog “Dislike” dugmenceta.

Ova “Dislike” opcija omogućava korisniku da izrazi svoje mišljenje na postavljene korisničke postove, linkove i update-ove.

Najčešće sretane dve verzije poruke ove prevare sadrže sledeće sadržine:

“I just got the Dislike button, so now I can dislike all of your dumb posts lol!! LINK”

i

“Get the official DISLIKE button NOW! – LINK”

Ova virtuelna prevara je slična većini takvih koje smo videli u poslednje vreme. Naime, prevaranti nastoje da ubede korinike da aktiviraju, pokrenu ili preuzmu novu aplikaciju, koja je i u ovom slučaju lažna Facebook aplikacija. Ova lažna aplikacija skoro u 90% slučajeva traži vašu korisničku dozvolu za pristup vašem profilu, kako bi tajno postavljali i promovisali linkove koji su i prvobitno prevarili korisnika tog naloga. Čak i nakon davanja dozvole pristupa, korisnik i dalje nema pristup “Dislike” funkcionalnosti i na samom kraju, aplikacija pita korisnika da završe online anketu koja će prevarantima doneti novac.

Napadnuti korisnici bi trebali da obrišu sve detalje (linkove, poruke, postove…) sa svog zida koji koji vode do lažnog “Dislike” dugmenceta i da uklone aplikaciju za svog Naloga/Podešavanje aplikacija.

Leave a Reply