Internet · Provajderi

Okrugli sto “Kosovo i Metohija na Internetu i u multimediji”

Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda su 1. februara organizovali okrugli stoKosovo i Metohija na Internetu i u multimediji“. Ljubomir Kljakić, pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju, dr Srbislav Bukumirović predsednik Udruženja za multimediju, Zoran Stefanović direktor projekta „Rastko“ i Siniša Rudan urednik iz časopisa „INFO M“ su dali pregled  nekih  veb sajtova i  multimedijalnih prezentacija sa sadržajima o Kosovu i Metohiji.

Moderator razgovora je bio Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije.

Prikazani su i komentarisani sajtovi

Takođe prezentirane su multimedijalna publikacija „Kosovo i Metohija-lice Evrope“, „Gračanica“ i „Spomeničko nasleđe Kosova i Metohije“. Ukazano je da se multimedijalne publikacije  slabo  prodaju, neovlašćeno kopiraju i teško  finansiraju  nova izdanja.

Na skupu je rečeno  da  je pre 7 meseci Internet u svetu nadmašio  TV u informisanju i da zato i naša sredina treba Internet da koristi neuporedivo više  u plasiranju informacija o Kosovu i Metohiji. Uvodničari, ali i ostali učesnici su pokazali da Internet pruža velike mogućnosti za informisanje, dijalog, akcije, sakupljanje mišljenja i sl. Dobro je što ima oko 10.000 digitalizovanih stranica o Kosovu i Metohiji  ali  je ponuda ipak manja od  potreba i mogućnosti.

Najveći broj sajtova o multimedijalnih sadržaja plasiraju pojedinci ili Srpska pravoslavna crkva svojim ličnim sredstvima. Ima dosta multimedijalnih sadržaja čija finalna obrada nije dovršena zbog nedostatka sredstava. Pojedine multimedijalne publikacije treba da dobiju savremeniju softversku podršku i neki  sadržaji se mogu  uobličiti u savremenu  multimedijalnu zabavu i sl.

Upozoreno je da se od strane pristalica nezavisnog Kosova i Metohije, Internet i multimedija koriste za stvaranje alternativne istorije pune falsifikata i političke propagande koja se plasira po svetu a  koja se retko opovrgava.

Na kraju skupa, gospodin Kljakić pomoćnik ministra je konstatovao da treba odati priznanje  svima koji su strpljivo, predano sa puno znanja i sopstvenim sredstvima razvijali sajtove i multimedijalne sadržaje o Kosovu i Metohiji i da će se u ministarstvu  na osnovu iznetih inicijativa preduzeti neke potrebne mere da se Internet i multimedija više koriste u plasiranju sadržaja o Kosovu i Metohiji.

Leave a Reply