E-servisi · Internet

Onlajn kupovina – koja su vaša prava i na šta treba obraćati pažnju!

Prava zagarantovana evropskim zakonodavstvom (Direktive o elektronskoj trgovini i prodaji na daljinu ) predstavljaju minimalni stepen zaštite koji možete očekivati širom EU. Ukoliko je onlajn trgovac sa sedištem unutar EU, očekuje se da će vam njegova internet stranica pružiti sve informacije o onome što želite da kupite, a njegove kontakt-informacije bi trebalo da vam budu lako dostupne. 


Kod većine internet transakcija imate pravo da očekujete sedmodnevni rok za otkazivanje. Taj rok će započeti dan nakon što je roba isporučena i znači da se proizvod koji ste poručili može vratiti, iz bilo kog razloga – za razliku od kupovine u radnji kada ne možete vratiti proizvod ukoliko ste se predomislili. Pri vraćanju robe, moraćete da platite povratne poštanske troškove, a zatim vam trgovac mora vratiti novac u roku od 30 dana.

etrgovina
Kada vršite porudžbinu, uobičajeno je da budete obavešteni o tome kada će proizvod biti isporučen. Roba bi trebalo da bude isporučena u roku od 30 dana od porudžbine, osim ukoliko ste pristali na alternativan datum isporuke. Ukoliko isporuka vaše robe potraje duže od 30 dana, imaćete pravo da otkažete porudžbinu, a trgovac će morati da vam vrati novac u roku od 30 dana (naravno, osim ukoliko ste pristali na duži rok isporuke).Prilikom internet kupovine uvek je važno znati s kim imate posla, a sama činjenica da internet stranica ima .co.uk adresu ne znači automatski da je trgovac zaista sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kada koristite internet stranicu trgovca, pokušajte da pronađete njegovu adresu pre kompletiranja vaše porudžbine – možda se ona ne nalazi u odeljku ‘Kontaktirajte nas’, već u ‘Uslovima korišćenja. Ukoliko je adresu teško pronaći, upitajte se zašto je to tako i šta to trgovac pokušava da sakrije.Prilikom kompletiranja vaše porudžbine putem interneta, često se od vas traži da potvrdite da ste pročitali i razumeli uslove korišćenja, obično označavanjem odgovarajućeg polja. Mnogi ljudi samo označe ovo polje i nastave dalje – ne činite to! Otvorite uslove korišćenja, pogledajte ih, a ako primetite nešto što ne razumete ili čime niste zadovoljni, potražite dodatne savete ili pojašnjenje.Namena ovih informacija je da pruže smernice i predstavu o vrstama zaštite dostupnih vama kao potrošaču prilikom internet kupovine.

Leave a Reply