Internet

Onlajn reputacija – održan seminar za srednjoškolce

Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole (CePIT) identifikovao je problem nedovoljne brige i svesti o važnosti bezbednog ponašanja na internetu i negovanju digitalnog identiteta mladih. Nesavesno ponašanje u virtuelnom okruženju škodi opštem nivou onlajn bezbednosti, ali posebnu štetu može da nanese upravo korisniku, naročito ako se na taj način narušava njegova onlajn reputacija.

Koncept negovanja onlajn reputacije predupređuje eventualne probleme sa kojima mlada osoba može da se sretne usled nesavesne upotrebe interneta. Imajući to u vidu, pokrenut je projekat Onlajn reputacija, osmišljen kako bi se istaklo pitanje važnosti građenja i negovanja onlajn identiteta i promovisala bezbednije ponašanje na internetu među mladima, pre svega srednjoškolcima. Projekat je podržao Fond za otvoreno društvo.

Projektne aktivnosti podeljene su u dve grupe namenjene srednjoškolcima i roditeljima.

Sajt Onlajn reputacija

Cepit je u okviru portala za srednjoškolce Mingl napravio sajt Onlajn reputacija, na kome se nalaze saveti za bezbednije ponašanje na internetu. Sve tekstualne prikaze prate saveti prikazani video prilozima i strip ilustracijama koje je radio srednjoškolac Aleksandar Topić.

Trodnevna radionica o građenju digitalnog identiteta

Trodnevna radionica održana pre mesec dana gde su obrađene sledeće teme:

* Kako sve postojimo na vebu?
* Komunikacija na vebu
* Društvene mreže
* Društveni mediji u edukaciji
* Onlajn identitet i reputacija
* Pretraga veba i informisanje
* Elektronski CV
* Kreiranje i deljenje sadržaja
* Zaštita privatnosti na Fejsu
* Autorska prava na internetu

Leave a Reply