Internet

Online usluge “Baby First” – samo za bebe

Kreatori ovih web stranica kažu da bebe ionako već gledaju televiziju. Oko dve trećine američkih beba glada je svaki dan, bilo dok sjde u roditeljskom krilu ili sami. Čini se da su Amerikanci zarobljenici televizije i videa – od kolevke do groba.

Kad smo već kod groba, kablovska televizijska serija “Six Feet Under,” o porodici koja vodi pogrebno preduzeće, prikazivala se šest sezona, a reprize su još uvek vrlo popularne. Trenutno se na televiziji može videti i reality program o porodici koja je zaista vlasnik pogrebnog preduzeća, a da ne govorimo o mnogim drugim serijama o forenzičarima koji u istrazi zločina analiziraju leševe.

S druge strane, postoji i veliki broj televizijskih programa za decu još od četrdesetih godina prošlog veka. Tu je i jedan novi fenomen – online služba samo za bebe. “Baby First” nisu web stranice o bebama, nego baš za bebe, od šest meseci pa do otprilike dve godine. Umesto da slušaju mamu ili tatu dok im pjevaju uspavanke, ili da guguću gledajući viseće ribice nad kolevkom, bebe sada mogu gledati vlastite video programe – napravljene isključivo za njih. Naslovi emisija su, na primer – “Slon koji se voli oblačiti” ili “Geometrijski oblici igraju se žmurke.” U njima nema reklama, iako se roditelji podstiču da ‘posete’ online trgovinw.

Neki pedijatri protive se video programima za bebe. Čak i najkvalitetniji programi nisu zamena za kontakt sa stvarnim ljudima – kažu oni. Plaši ih pomisao da bi ovi programi mogli postati jeftini baby sitteri, ili da će neki roditelji možda bombardovati svoje mališane satima ovakvih programa – kako bi ih učinili pametnijima. Ta se ideja čini ironičnom, budući da stalno čujemo kako prekomernim gledanjem televizije postajemo sve gluplji.(Glas amerike)

Leave a Reply