Internet

Opasne e-čestitke

Stručnjaci savetuju oprez tokom i nakon praznika

Tokom novogodišnjih praznika  širom sveta poslano je preko 500 miliona elektronskih čestitki, ali neke od njih neće doneti radost svojim primaocima, jer mogu da sadrže neželjene “poklone” u obliku štetnih softvera koji mogu da ukradu ili oštete podatke.

Najnovije istraživanje firme “AVG Technologies” je pokazalo da bi skoro tri četvrtine (74 odsto) od 200 ispitanih vlasnika kompjutera automatski otvorilo e-čestitku ako je dobije od prijatelja ili kolege.

Taj, sve omiljeniji, medij koriste kompjuterski pirati za slanje virusa i drugih štetnih softvera korisnicima, a budući da e-čestitke dolaze od poznatih, primalac ih, ništa ne sluteći, otvara. Stručnjaci AVG-a preporučuju da se nikada ne otvaraju prilozi (attachmenti) ukoliko dolaze od nepoznatih izvora i da se, ako postoje bilo kakve sumnje, “mail” briše.

Oni, takođe, savjetuju Internet korisnicima da proveravaju strane na koje se priključuju i koriste bezbednosni softver koji prepoznaje sajtove koji mogu da ugroze računar. Internet korisnici treba da, kako su istakli stručnjaci AVG-a, prepoznaju naznake da nešto nije u redu – loše gramatički napisan “mail”, nepravilno napisana imena, sumnjivu adresu i sl. Uviek pročitajte sav tekst napisan sitnim slovima pre nego što prihvatite bilo kakve uslove, upozoravaju stručnjaci AVG-a.

Leave a Reply