e-love
Internet

Opasnosti koje prete dok smo u potrazi za romantikom na internetu

Kako nam se Dan zaljubljenih približava, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab odlučili su da naglase samo neke od opasnosti koje prete dok smo u potrazi za romantikom na internetu.

Činjenica je da su brojne varalice, bračni prevaranti i druge sumnjive osobe spremni da manipulišu prirodnom ljudskom željom za pronalaženjem partnera. Različite virtualne „ljubavne zamke“ nisu retkost na internetu – a jednom zaslepljen trenutnom strašću, korisnik može lako ostati bez novca ili sa nezgodnim štetnim softverom na svom računaru.

Popularnost onlajn stranica za upoznavanje kao što su match.combadoo.commamba.ru, itd. teško može da promakne pažnji prevaranata. Spam elektronske poruke koje oponašaju obaveštenja popularnih sajtova za upoznavanje široko su rasprostranjene u skoro svim zastupljenijim jezicima. Klikom na linkove u ovim elektronskim porukama korisnik se izlaže riziku da zarazi svoj računar s nekom vrstom štetnog programa koji smo obično preuzeli umesto obećanih fotografija zgodnog stranca ili zgodne strankinje.

e-love

Lažni sajtovi za upoznavanje ne samo da predstavljaju rizike u vezi sa fišingom ili zlonamernim programima – oni takođe mogu izvući novac od neopreznih korisnika. Jednostavna prevara koja otvara novčanik korisnika jeste zahtevanje registracije ili potvrde o starosti putem SMS-a koji može da košta od 0,30 dolara do 12 dolara. Međutim, kada već uplatite novac shvatite da nikakav pristup nije obezbeđen – jer sadržaj za pristup i ne postoji.

Najkreativniji vid neželjene pošte koja nije izgubila svoju popularnost tokom godina je tzv. Nigerijska neželjena pošta. Romantični autori ovih pisama ciljaju potencijalne žrtve registrovane na sajtovima za upoznavanje.

„Devojka“, koja navodno piše ovu vrstu pošte obično živi u dalekoj, ratom razorenoj afričkoj zemlji. Vrlo brzo potencijalni mladoženja saznaje da je njegova tobožnja verenica bogata naslednica sa milion dolara nasledstva i da je voljna da podeli svoje bogatstvo sa verenikom. Međutim, da bi izvukao svoju nevestu i njen novac iz zemlje, budući muž biva zamoljen da plati određene pravne usluge. Ove taktike zahtevaju dugoročno dopisivanje, jer je vrlo malo ljudi koji bi pristali da plate velike sume novca a da su pri tom vođeni srcem, a ne glavom. Prvi i-mejlovi potencijalne žrtve sastavljaju roboti, ali čim prevaranti vide da imaju šansu odmah započinju prepisku. Obrađivanje potencijalne žrtve može trajati dugo, i u ovakvim slučajevima od posebnog značaja su individualni pristup i razumevanje psihologije.

Za razliku od ovih „nigerijskih“ nevesta, „ruskim“ nevestama je samo potreban novac da kupe avionsku kartu i konačno upoznaju čoveka svojih snova – i naravno ovaj novac postaje lak plen za prevarante.

Tatyana Kulikova, Senior spam analitičar u kompaniji Kaspersky Lab, prokomentarisala je:

„Internet nudi obilje mogućnosti za komunikaciju. Međutim, to nije uvek bezbedno mesto za traženje romantike. Opisali smo samo neke od slatkih zamki koje vrebaju na internetu. Da biste izbegli razočarenje, sledite ova pravila bezbednosti: ne posećujte nepoznate sajtove za upoznavanje, posebno ne one koji se reklamiraju putem neželjene pošte, ne otvarajte poruke od nepoznatih pošiljalaca i ne odgovarajte na i-mejlove ukoliko izgledaju sumnjivo.“

Leave a Reply